(VIDEO) KRIVIČNA TUŽBA PROTIV HILARI KLINTON: Ti si kriva što su nam ubili sinove!
Foto: Reuters, 02.05.2017, Printscreen Fox News

Roditelji žrtava iz Bengazija

(VIDEO) KRIVIČNA TUŽBA PROTIV HILARI KLINTON: Ti si kriva što su nam ubili sinove!

Planeta -

Roditelji dvojice od četvorice funkcionera i službenika američke vlade koji su 2012. poginuli u napadima džihadista na američki konzulat u Bengaziju u Libiji tužili su Hilari Klinton, tadašnjeg američkog državnog sekretara, da je kriva za njihovu smrt.

"Nemarno postupanje" s povreljivim informacijama direktno je doprinelo pogibiji naših sinova, obrazložili su u tužbi Patriša Smit, majka poginulog Šona Smita, koji je u američkomkonzulatu u Bengaziju bio u Službi za informacije, i Čarls Vuds, otac Tajrona Vudsa, koji je tamo radio na ugovor. Tada su ubijene 22 osobe.

Smitova i Vuds tužili su Klintonovu sudu u Kolumbiji zbog toga što je svojim greškama izazvala smrt njihovih sinova, kao i za klevetu i namerno izazivanje emocionalnog bola. U tužbi se navodi da je to što je Hilari upotrebljavala privatni imejl server omogućilo džihadistima da "saznaju kretanje (takođe ubijenog) ambasadora (SAD) Kristofera Stivensa i za tajne i druge operacije američke vlade u Bengaziji, ostatku Libije i da, shodno tome, organizuju, isplaniraju i sprovedu teroristički napad 11. i 12. seprtembra 2012".

Patriša Smit: Krivim direktno Hilari Klinton za smrt mog sina (Foto: Printscreen Fox News)
Patriša Smit: Krivim direktno Hilari Klinton za smrt mog sina (Foto: Printscreen Fox News)

"Koristeći tajni privatni imejl server za komunikaciju sa ambasadorem Kristoferom Stivensom, u kojoj su razmenjivane tajne vladine informacije, a koje su najverovatnije hakovali neprijatelji kao što su Iran, Rusija, Kina i Severna Koreja, kao i terorističke grupe, jasno je da su Hilari Klinton nemarno i bezobzirno odala tajnu lokaciju na kojoj su se nalazili sinovi tužilaca, a posledica je bio smrtonosni teroristički napad u kom su izginuli", izjavio je Lari Klejman, advokat Patriše Smit.

Roditelji poginulih vladinih službenika dodali su u tužbi i to da ih je Klintonova osramotila u izjavama medijima.

"Tokom predsedničke kampanje, tužena Klintonova je u najmanje četiri prilike bezobzirno, nemarno i/ili zlonamerno osramotila tužioce direktno ih nazvavši lažovima, ili sugerišući da su lažovi, da bi zaštitila javni imidž i zaplašila ih, nanela im emotivni bol i ućutkala ih da ne govore o napadu u Bengaziju", dodaje se u žalbi.

Hilari Klinton je prošle nedelje u intervjuu Foksu rekla da su je porodice poginulih pogrešno razumele, a njen portparol Nik Meril izdao je saopštenje u kom se navodi da je već devet istraga sprovedeno o napadu u Bengaziju i da njedna nije našla dokaz o tome da je nemar Klintonove doprineo tom napadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track