ZBOG CURENJA INFORMACIJA: Britanija obustavila razmenu informacija sa Amerikom o napadu u Mančesteru
Foto: EPA, 24.05.2017.

Diplomatski sukob

ZBOG CURENJA INFORMACIJA: Britanija obustavila razmenu informacija sa Amerikom o napadu u Mančesteru

Planeta -

Britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio je da je Britanija obustavila razmenu informacija koje se odnose na teroristički napad u Mančesteru sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Policija koja istražuje bombaški napad u Mančester areni prestala je da razmenjuje informacije sa SAD, nakon što su one u više navrata procurile u medijima.

Nakon što su se fotografije napada, kao i bombe koju je terorista koristio pojavile u američkim medijima, britanski zvaničnici bili su "besni", navodi Bi-Bi-Si.

Navodi se da se mančesterska policija nada da će uskoro biti ponovo uspostavljena normalna razmena obaveštajnih podataka, ali da je "trenutno besna".

Istovremeno britanska policija saopštila da curenje informacija o terorističkom napadu u Mančesteru ugrožava istragu.

Portparol policijske jedinice za borbu protiv terorizma je rekao da su se se istražitelji "oslonili na poverenje" partnera širom sveta, ali da su ti "odnosi i istraga ugroženi kada je to poverenje narušeno".

Takođe, detalji o identitetu počinioca pojavili su se u američkim medijima nakon manje od 24 časa od eksplozije i protivno želji Velike Britanije.

Britanska premijerka Tereza Mej izraziće danas zabrinutost povodom curenja obaveštajnih podataka u američkim medijima o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru tokom sastanaka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu.

Ministarka policije Amber Rud juče je izjavila da je otkrivanje identiteta počinioca bilo "iritantno" i upozorila Vašington da tako nešto "ne bi trebalo da se ponovi".

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg izjavio je ovim povodom da je to bilateralna stvar dveju zemalja.

U napadu koji se u ponedelljak uveče dogodio u mančesteru poginulo je 22 ljudi, a na desetine njih je ranjeno.

(BBC, Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

5 najvećih terorističkih napada koji su pogodili Britaniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja