TRAMP OZNAČIO MOSKVU KAO PRETNJU: Rusija je uz terororizam i imigraciju  opasnost za NATO
Foto: Printscreen Tweet/bbc

Samit u Briselu

TRAMP OZNAČIO MOSKVU KAO PRETNJU: Rusija je uz terororizam i imigraciju opasnost za NATO

Planeta -

BRISEL - Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas na svom prvom samitu NATO članice da učine više u borbi protiv terorizma i imigracije, kao i po pitanju Rusije.

"NATO u budućnosti mora da stavi veći fokus na terorizam i imigraciju kao i pretnje od Rusije i sa istočnih i južnih granica NATO", rekao je Tramp otkrivajući spomenik posvećen 11. septembru u novom sedištu NATO u Briselu.

On je potom napomenuo da 23 od 28 članica NATO još uvek ne plaća ono što bi trebalo za svoju odbranu.

"To nije fer prema ljudima i poreskim obveznicima SAD. Mnoge od tih zemalja duguju veliki novac od ranijih godina", dodao je Tramp.

Tramp je istakao da dva odsto BDP-a koje treba da daju članice za potrebe organizacije predstavlja „krajnji minimum za odgovor na savremene, vrlo realne pretnje“.

„Ako sve zemlje NATO-a budu pošteno davale svoj doprinos, NATO će biti još jači nego danas, posebno pred pretnjom terorizma“, rekao je predsednik SAD.

Tramp je na početku samita pozvao kolege da održe minut ćutanja za žrtve bombaškog napada u Mančesteru koji je opisao kao "varvarski i divljački napad na našu civilizaciju", prenosi AFP.

"Sve nacije ovde danas žale sa vama i stoje uz vas", rekao je Tramp britanskoj premijerki Terezi Mej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track