AMNESTI PROTIV PENTAGONA: Američka vojska u Iraku navodno izgubila oružje vredno milijardu dolara
Foto: Ap 14 Maj 2014

Ko koga tu... laže?

AMNESTI PROTIV PENTAGONA: Američka vojska u Iraku navodno izgubila oružje vredno milijardu dolara

Planeta -

Međunarodna nevladina organizacija „Amnesti internešenel“ saopštila je da američka vojska ne zna gde se nalazi deo naoružanja dostavljenog u Irak i Kuvajt. Ukupna vrednost „nestalog“ oružja procenjuje se na milijardu dolara.

Zaštitnici ljudskih prava pozivaju se na rezultate istrage iz septembra 2016. godine, koje je obelodanio Vašington.

Prema dokumentima, Pentagon „nema tačne i sveže podatke o broju jedinica i mesta na kojima se nalazi“ najveća količina opreme koja je trebalo da postane deo naoružanja iračke armije, kao i kurdskih odreda pešmerge. Nije utvrđeno gde se u ovom trenutku nalaze desetine hiljada automatskih pušaka ukupne vrednosti oko 28 miliona dolara, stotine komada minobacačke municije i terenskih vozila „hamvi“.

„To su posebno žalosne informacije, ako se uzmu u obzir saopštenja o tome da američko oružje odavno dospeva u ruke naoružanih formacija koje ratuju u Iraku, među kojima je i DAEŠ“, izjavio je stručnjak organizacije u oblasti kontrole nad naoružanjem Patrik Vilken.

Vojna kampanja SAD u Iraku trajala je od 3. marta 2003. do decembra 2011. godine. Pentagon je ipak proglasio te navode proglasio netačnim.

„Saopštenje ’Amnesti internešenela’ nije tačno. Nismo ostali bez opreme od milijardu dolara“, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane SAD Erik Pehon.

Prema njegovim rečima, „to nije ono o čemu se govori u izveštaju generalnog inspektora“.

„Tamo se govorilo o tome da imamo čitav niz programa koje treba spojiti sa ciljem povećanja preciznosti i efikasnosti, kao i da je potrebno da ugradimo automatski sistem za unošenje podataka umesto da to radimo ručno. Nigde u izveštaju ne spominje se da smo izgubili oružje“, naveo je Pehon.

On je naglasio da „Ministarstvo odbrane SAD sada prati isporučivanje i premeštanje celokupnog naoružanja koje je predato Avganistanu i Iraku“.

Prema njegovim rečima, nadležni u ovim zemljama „upisuju svaku jedinicu naoružanja odmah po dobijanju“. Pehon je, istovremeno, naglasio da međunarodna koalicija „preduzima sve moguće napore da evidentira oružje koje je isporučeno vladi Iraka radi borbe protiv terorističke organizacije ID“.

(Sputnjik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track