Brod sa 200 imigranata potonuo u Indijskom okeanu
Foto: Reuters

Brodolom

Brod sa 200 imigranata potonuo u Indijskom okeanu

Planeta -
Posada je uputila poziv za pomoć, i navela da se brodolom dogodio na 120 milja severno od Božićnog ostrva

SIDNEJ - Brod sa 200 imigranata potonuo je danas u Indijskom okeanu u blizini obale australijskog Božićnog ostrva, saopštile su lokalne vlasti, ne precizirajući broj eventualnih žrtava.

Prema saopštenju, posada je uputila poziv za pomoć, i navela da se brodolom dogodio na 120 milja severno od Božićnog ostrva.

"U brod koji je potonuo može da stane oko 200 ljudi", rekao je portparol australijske Organizacije za pomorsku bezbednost, i dodao da ima preživelih, ali njihov broj nije naveo.Prema njegovom rečima, na mesto nesreće uputila su se tri trgovačka i dva ratna broda i jedan avion.Božićno ostrvo je australijska teritorija, 2.600 kilometara severozapadno od Australije i oko 300 kilometara od obala Indonezije.

U decembru 2010. godine brod za iranskim i iračkim imigrantima udario je zbog jakih talasa u stene obala Božićnog ostrva i tada je poginulo oko 50 ljudi.

U jezeru Malavi utopilo se 47 ljudi

Najmanje 47 ljudi udavilo se u jezeru Malavi kada je potonuo prenatrpan brod koji je prevozio ilegalne imigrante iz Etiopije. "Do sada je pronađeno 47 tela, koja su odmah sahranjena u zajedničkim grobnicama uz pomoć malavijskih seljana, jer su bila u stanju raspada", kazao je Frans presu portparol policije Dejvi Čingvalu.

U toku je potraga za eventualnim preživelima i drugim telima, dodao je.Žrtve brodoloma pokušavale su da ilegalno uđu u Malavi, a policija je uhapsila tri osobe iz Malavija koje su vlasnici broda.

Čingvalu je kazao da se nesreća dogodila u ponedeljak uveče, nedaleko od mesta Kaporo, u okrugu Karonga na severu Malavija graničnog sa Tanzanijom, ali su vlasti za nju saznale tek jutros, kada su seljani spazili "tela koja plutaju na jezeru".

"Verujemo da se brod prevrnuo zbog prenatrpanosti, a trojica državljana Malavija uhapšena su zbog učešća u toj operaciji sa neidentifikovanim Tanzanijcima", dodao je. Na stotine Etiopljana redovno pokušavaju da uđu u Malavi preko Tanzanije, kako bi odatle stigli u ekonomski naprednu Južnu Afriku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja