(VIDEO) FILIPINSKI OBRUČ UŽASA: Više od 2.000 civila zarobljeno između vojske i islamista
Foto: Reuters

Jezivo

(VIDEO) FILIPINSKI OBRUČ UŽASA: Više od 2.000 civila zarobljeno između vojske i islamista

Planeta -

Na filipinskom ostrvu Mindanao u gradu Maravi 2.000 preplašenih civila nalazi se u središtu borbe između islamističkih ekstremista i vojske.Nakon skoro nedelju dana borbe, poginulo je skoro 100 osoba, javlja AFP.

"Slali su nam poruke, zvali dežurne službe tražeći od nas da pošaljemo ekipe za spasavanje, ali ne možemo samo da dođemo u oblasti koje su nam nedostižne", rekao je portparol provincijskog komiteta za odgovore na vanredne situacije Zia Alonto Adiong.Većina stanovnika od 200.000 koliko ih je bilo, pobegla je zbog sukoba u toj oblasti, međutim 2.000 stanovnika je ostalo zarobljeno u oblastima koje su pod kontrolom ekstremista, naveo je Alonto Adiong.

"Oni žele da odu. Plaše se za svoju bezbednost. Nekima nestaju zalihe hrane. Plaše se da će biti upucani, pogođeni u vazdušnim napadima", rekao je on.Kako je Rojters prethodno preneo, predsednik Filipina Rodrigo Duterte je u utorak u regionu Mindanao proglasio ratno stanje, nakon sukoba sa ekstremistima, koji su navodno pokušali da osnuju kalifat u ime Islamske države.On je ranije danas rekao da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primene ratnog stanja na jugu Tajlanda, uprkos tome što prema Ustavu, te dve institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

"Dok policija i oružane snage ne kažu da su FIlipini bezbedni, ratno stanje će trajati. Neću slušati druge. Vrhovni sud, Kongres, oni nisu ovde", rekao je Duterte, prenosi AFP.Prema Ustavu iz 1987. godine, Kongres mora da odobri deklaraciju ratnog stanja i ograničava ga na 60 dana, a takođe moze da donese odluku o njegovoj legalnosti.

"Vrhovni sud će reći da će proveriti legalnost predsednikove odluke. Zašto, ja ne znam. Nisu vojnici, ne znaju šta se dešava na terenu", navodi se u saopštenju objavljenom danas.Dan nakon što je proglasio ratno stanje, Duterte je devet godina vojne vladavine pod Markosom opisao kao "veoma dobre", rekavši da će on biti sličan.Predsednik je odobrio pretrage i hapšenja bez naloga, navodi AFP.

"Tokom ratnog stanja, vaši komandiri i vi možete da uhapsite bilo koju osobu i pretražite njihovu kuću. Više nije potreban nalog", rekao je Duterte u petak prilikom obraćanjha trupama.Glavni sudija Vrhovnog suda, Marija Lurdes Sereno, izrazila je svoju zabrinutost povodom ratnog stanja.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track