(VIDEO) 10 NAJBIZARNIJIH SUKOBA IKADA: Najduži i najkraći rat, u jednom su pobeđeni Hrvati
Foto: Vikipedija

Neočekivano

(VIDEO) 10 NAJBIZARNIJIH SUKOBA IKADA: Najduži i najkraći rat, u jednom su pobeđeni Hrvati

Planeta -

Ljudi su ratovali otkako je sveta i veka. Neki od sukoba su bili za uzvišene ciljeve, ali neki su počeli zbog prilično trivijalnih stvari.

Donosimo listu najbizarnijih sukoba u svetskoj istoriji.

Hrvatska protiv Kanade

Ne sećate se onoga kada je Kanada pobedila Hrvatsku iako je bila nadjačana tri prema jedan. Ne? Pa nije čudno jer je Kanadska vlada zabranila te izveštaje. Tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, UN je poslao i kanadske trupe na mesto sukoba kao plave šlemove.

Hrvati su mislili da će Kanađani biti lak zalogaj i napali 900 vojnika sa 2.500 svojih jurišnika. Kanađani su bez problema odbili napad i nisu pretpeli gubitke. Hrvati su imali 27 poginulih. Kanadski premijer je zabranio izveštavanje o incidentu na devet godina.

Britanija protiv Zanzibara

Ovo je najkraći rat u istoriji i trajao je svga 38 minuta, a vođen je 1896. godine. Posle smrti sultana Zanzibara novi sultan je postavljen na presto Kalid Bin Bargaš. Britanci su imali drugi pik, i tražili su od Kalida da da ostavku, a to poduprli da pet svojih ratnih brodova.

On je odbio ultimatum, a u bombardovanju koje trajalo 38 minuta ubijeno je 500 vojnika. Britanci su ušli u palatu i uvideli da je sultan već pobegao u nemačku istočnu Afriku.

Van Zandt protiv SAD

Posle Građanskog rata u SAD, svi Amerikanci su postali građani nove federacije, izuzev onih u teksaškom okrugu Van Zandt. Odlučili su 1867. godine da se otcepe i napisali svoju deklaraciju nezavisnosti.

Kada su SAD poslale vojsku Van Zandt je objavio rat Americi. U gustim šumama okruga, konjica SAD je bila beskorisna i Van Zandt je porazio SAD. Onda su se napili da proslave pobedu pa ih je američka vojka uhapsila. Njihova deklaracija nezavisnosti je i dalje na snaazi.

Japan protiv SSSR

Mnogi misle da je SSSR svoje učešće u Drugom svetskom ratu završio osvajanjem Berlina. Ali avgusta 1945. objavio je rat Japanu i napao njihove teritrije u Kini. Zatim su napali u Koreju, gde je ubijeno 12.000 japanskih vojnika.

Holandija protiv ostvra Sili

Posle građanskog rata u Engleskoj rojaisti su bili prognantni na ostrvo Sili na zapadu Engleske. U činu solidarnosti sa Oliverom Kromvelom, Holandija je objavila rat rojalistima. Njihovi brodovi su opkolii ostrvo i tražili novac. Kada nisu dobili odgovor vratili su se kući i zaboravili na sve. Mirovni ugovor je potpisan tek 1986. godine. Obzirom da je trajao 335 godina, ovo je najduži rat na svetu.

Švajcarci protiv Švajcaraca

Švajcarska nije ratovala od 1815. godine. U devetnaestom veku zemlja je bila tek skup manjih regina, a pokušaju da je naprave jače veze suprostavilo se sedam katoličkih regiona. Oni su napravili zemlju Sonderbund 1867. godine.

Ostatak Švajcarske je napao ovu zemlju i iznenadivši ih naterao ih da traže pomoć Austrije i Francuske. Te dve zemlje su vreme gubile u raspravama kako da pomognu pa je Švajcarska vojska lako porazila ovu zemlju sa 20.000 vojnika.

Mormoni protiv SAD

Bilo je vreme kada su Mormomi bili dovoljno agresivni da napadnu vojsku SAD. Kada poligamija nije naišla na odobravanje ostatka SAD, oni su formirali svoju teritoriju na mestu današnje države Juta. Tadašnji lider Mormona je izbacio sve loše i korumpirane službenike koji su otišli u SAD i tvrdili da Mormoni hoće da ih napadnu.

Predsednik SAD Džejms Bjukenen je poslao 55.000 vojnika da se suprostave ovoj pretnji. Iako brojniji oni su stalno gubli protiv mormonske vojske. Mornoni su napali i jedan voz kako bi predstavili da u oblasti ima i Indijanaca, a tom prilikom je poginulo 126 osoba. Posle toga i predsdednik SAD i lider Mormona su se složili da prekinu neprijateljstva i pretvarakju se da se ništa nije desilo. Juta je bio nezavisna država do 1896. godine kada se priključila SAD.

Hrišćani protv Pagana

Svi znaju za krstaške ratobe za oslobođenje Jerusalima, ali postojali su i drugi. Kao na primer Severni krštaški ratovi koji su trebali da istrebe pagane iz Evrope. Poveli su ih Danska i Norveška, Tevtonski vitezovi i Litvasnko bratstvo mača. Oni su upali u severnu Nemačku 1147. godine i pobili ili pokrstili pagane. Poslednja paganska vojska se predala i jedan od uslova je bio i pokrštavanje.

Moldavija protiv Transmistrije

Posle raspada SSSR jedan trećina građana Moldavije je htela jače veze sa Rusjom. Ostatak je hteo jače veze sa Ruminijom. Proruski građani su formirali Transmistriju, koji je 1992. napala Molavoija. Rat je trajao 4 meseca, ali je bio krvav i odneo 1.234 života. Ono što je ovaj rat čini čudnim jeda su se vojnici obe strane uveče sastajali na ničijoj zemlji i pili pivo.

Paragvaj protiv sveta

Predsenik paragvaaja iz devetnaestog veka Solano Lolez je mnogo poštovao Napolenona. Da bi dokazao da je dobar kao njegov idol napao je istovremeno tri zemlje - Brazil, Urugvaj i Argentinu. Zemlja sa 450.0000 stanovnika je napala ncije koje su imale 11 miliona i kraj nije teško pogoditi.

Kada su izgubili na bojnom polju nastavili su da se bore kao gerilici i nisu prestali dok 90 odsto stanovništva nije pobijeno.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 15 EPIZODA: Vatreni Pinokio - Smrt za džihadiste, TOS-1 BM Buratino

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track