Janša zabranio petokraku
Foto: KURIR

Razljutio partizane

Janša zabranio petokraku

Planeta -
Partizanske zastave sa zvezdom petokrakom od ove godine neće biti isticane na proslavama dana slovenačke državnosti

LJUBLJANA - Partizanske zastave sa zvezdom petokrakom od ove godine neće biti isticane na proslavama dana slovenačke državnosti, a takva odluka Vlade premijera Janeza Janše je, kako danas prenosi Hina, izazvala oštre reakcije antifašističkih udruženja i dela opozicije.

Moderna Slovenija utemeljena je na antifašizmu iz 1941. i borbi za samostalnost iz 1991. godine, pa odluka Janšine vlade da na centralnu proslavu ne pozove barjaktare slovenačkog SUBNOR ponovo pokušava da deli Slovence na poželjne i nepoželjne, objavila je Pozitivna Slovenija.

Ova stranka razmišlja o bojkotu proslave, koja će biti održana u petak ispred parlamenta, a govoriće predsednik države Danilo Tirk, u prisustvu celog državnog vodstva.

Slovenačka demokratska stranka (SDS), koju vodi premijer Janša, objavila je da podržava odluku Vlade prema kojoj se na državnim proslavama Dana državnosti smeju koristiti samo službeni državni simboli i zastave veteranskih organizacija iz slovenačkog rata za samostalnost, ali ne i obeležja iz vremena komunizma.

Omladina SDS je navela da podržava isključenje zastava slovenačkih partizana s državne proslave, jer je na njima zvezda petokraka koja se simbolično nadovezuje na bivšu SFRJ i njen "nedemokratski i totalitarni režim od kojega se Slovenija distancirala u svojim dokumentima prilikom proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991. godine".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track