LOVAC NA BIN LADENA NA NOVOM ZADATKU: Crni princ CIA nanišanio Iran!
Foto: Reuters/Larry Downing

NOV ZADATAK

LOVAC NA BIN LADENA NA NOVOM ZADATKU: Crni princ CIA nanišanio Iran!

Planeta -

On je poznat kao Crni princ ili Ajatolah Majk, a nadimke je zaradio kao oficir CIA koji je nadgledao lov na Osamu Bin Ladena i komandovao kampanjama dronova u kojima je ubijeno više hiljada islamskih militanata i na stotine civila.

Sada Majk D′Andrea ima sasvim novi posao - biće zadužen za operacije CIA u Iranu. Ovo je, svakako, prvi znak da nova američka administracija zauzima čvršći stav protiv Irana, koju je Donald Tramp i najavljivao tokom svoje kampanje, piše Njujork tajms

Nova uloga lovca na Bin Ladena je samo jedan od brojnih poteza unutar CIA koji signaliziraju da dolazi do agresivnijeg pristupa u tajnim operacijama pod vođstvom Majka Pompea, konzervativnog republikanca i bivšeg američkog kongresmena, kažu izvori u SAD. Agencija je nedavno imenovala i novog šefa za kontraterorizam koji se zalaže za veću slobodu u napadima na militante.

foto: Fonet/AP

Iran je odavno jedan od najkrupnijih zalogaja za CIA. Agencija ima izuzetno otežan pristup ovoj zemlji - ne postoji američka ambasada koja bi mogla da joj bude diplomatska zavesa, a obaveštajne službe Irana se već četiri decenije prilično uspešno suprotstavljaju američkoj špijunaži i tajnim operacijama.

Glavni izazov za Trampa pri imenovanju Majka D′Andree na ovu poziciju bila je njegova reputacija i veliko iskustvo u okviru CIA: on je čovek koji je, unutar Agencije, možda i najodgovorniji za slabljenje Al Kaide.

"On može da vodi veoma agresivan program koji, uz to, može biti i veoma pametan", kaže Robert Etinger, bivši službenik CIA duboko umešan u operacije dronovima.

CIA je odbila da prokomentariše imenovanje Ajatolaha Majka, odgovorivši da ne daje podatke o identitetu niti o radu svojih operativaca i zaposlenih. Zvaničnici pristaju da govore samo pod uslovom da ostanu anonimni, jer bi angažovanje Majka D′Andree trebalo da bude tajna, kao i kada se radi o većini zvaničnika agencije sa sedištem u Lengliju! Etinger nije pomenuo njegovo ime, a Njujork tajms je došao do njega jer je njegov identitet ranije objavljen u novinskim izveštajima u kojima se smatra da će baš on biti predvodnik nove inicijative Trampove administracije u odnosima sa Iranom.

foto: Reuters

Tramp je nazvao Iran "terorističkom državom broj jedan" i obećao tokom kampanje ukidanje ili značajno revidiranje dogovora između Irana i šest svetskih sila, na osnovu kog je Teheran pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Međutim, Trampove pretnje nisu prošle, a njegova administracija je prilično tiho ratifikovala ovaj sporazum i nastavila poštovanje dogovora sa Iranom. Ali, on je svoj tvrdi stav prema Iranu pokazivao i na druge načine. Državni sekretar Reks Tilerson je sporazum ocenio kao neuspeh, a Tramp je, postavljanjem jastrebova željnih promene režima u Teheranu u Savet za nacionalnu bezbednost, stvorio osnovu za novo delovanje i tajne operacije na čijem će čelu sigurno biti CIA.

Pompeo, koji je bio predstavnik Kanzasa, bio je jedan od najžešćih kritičara sporazuma sa Iranom u Kongresu. On je dva meseca pred izbore u časopisu Forin polisi objavio članak "Prijatelji nisu prijatelji ako posluju sa Iranom". Tokom postavljanja u Senatu u januaru, obećao je da će zadržati žestok stav kako bi se osiguralo da se Iran pridržava dogovora i uslova koji su mu nametnuti.

"Iranci su profesionalne varalice", rekao je tada. Tako je Pompeo pronašao radoholičara D′Andreu, koji će biti njegov glavni čovek za Iran.

D′Andrea je odrastao u Severnoj Virdžiniji, u porodici čije veze sa CIA sežu kroz dve generacije. Svoju suprugu muslimanku upoznao je tokom boravka u inostranstvu na zadatku i preobratio se u islam kada se oženio njome, ali to nije zvanično potvrđeno.

U godinama posle napada 11. septembra, Ajatolah Majk je bio duboko upleten u programe pritvaranja i ispitivanja koji su rezultirali mučenjem jednog broja zatvorenika, što je Senat najoštrije osudio 2014, a same metode nazvao nečovečnim i neefikasnim. Sam rezime izveštaja imao je čak 6.700 stranica. Trampova administracija je kopije vratila Kongresu, a one, i pored Akta o slobodi i pristupu informacijama, verovatno nikada neće biti objavljene.

Ajatolah Majk je početkom 2006. godine preuzeo vođenje Antiterorističkog centra CIA, i na tom mestu ostao sledećih devet godina rukovodeći "potragom za ekstremistima širom sveta". Njegovi prsti umešani su u dešavanja širom sveta - od Sirije i Jemena, do Pakistana i Avganistana, a za njegovo ime je vezan i jedan od najvećih neuspeha CIA. Tehničko lice zaposleno u američkoj bazi u Avganistanu, inače pripadnik Al Kaide, diglo je sebe u vazduh i tom prilikom usmrtilo sedam operativaca CIA. To je bio najsmrtonosniji napad na CIA osoblje u poslednjih četvrt veka.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto: Reuters/Larry Downing POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 16 epizoda: Jurišnici supersila - bradavičasta svinja protiv vrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track