SVI MOGU SAMO DA IM ZAVIDE: Ovih 5 zemalja ne duguju nikom ništa
Foto: Nebojša Mandić

Čist račun

SVI MOGU SAMO DA IM ZAVIDE: Ovih 5 zemalja ne duguju nikom ništa

Planeta -

Prema "Vold debt kloku" svetski dug u ovom trenutku iznosi 70.245.101.408.799 dolara i stalno raste. Skoro trećina tog iznosa otpada samo na SAD. Jedna šestina otpada na Japan. Grčka je zamalo finansijski propala i za sobom povukla kompletnu EU, čak i SAD i ostatak zapadnog sveta. Venecuela je takođe na rubu ponora. Saudijskoj Arabiji preti čak i politički raspad, ako ovako nastavi dužnički da kolabira zbog niskih cena nafte.

O nacijama trećeg sveta koje su bukvalno u dužničkom ropstvu u apsolutnom smislu te reči, da se i ne govori. Ipak, i u takvom svetu postoje nacije koje nemaju ni jednog jedinog centa duga. Prema podacima CIA, to su Lihtenštajn, Makao, Bruneji, Britanska devičanska ostrva u Karibima i pacifička nacija Palau.

Svaka od njih ima vlastite razloge zašto nema baš nikakvih spoljnih dugova. Lihtenštajn je po površini nešto manji od Korčule, ali je zato odličan u proizvodnji kobasica, dentalnoj protetici, a i skloni su mu mnogi od onih kojima je za skrivanje svojih firmi, umesto u poreskim rajevima daleko preko okeana, dovoljno da ostanu na evropskom kopnu.

Makao je poluautonoman u odnosu na Kinu i drži neke od najvećih kockarnica na svetu. Palau vrlo dobro živi od turizma širom svojih malih ostrva. Slično kao i Britanska devičanska ostrva koja, osim turizma, takođe važe za jednu od svetski najpopularnijih poreskih oaza. Sve te države uz to su i izrazito male, pa je njihovu finansijsku politiku vrlo jednostavno voditi, a nemaju ni vlastitu valutu, pa je posao utoliko lakši. Lihtenštajn uveliko koristi švajcarski franak. Makao je odan hongkonškom dolaru. Palau i Britanska devičanska ostrva sudbinski su vezani za američki dolar.

Jedini koji se ne uklapa u takvu sliku jeste moćni sultanat Bruneji, koji ima vlastiti dolar. Čak 90 odsto ekonomije Bruneja otpada na naftu na kojoj ta zemlja počiva i od koje živi. Vladar Hasanal Bolkiah sa svojih 20 milijardi dolara jedan je od najbogatijih ljudi na svetu, što je već decenijama uobičajno među vladarima te zemlje. Prema tome ta se zemlja ne razlikuje od Saudijske Arabije. Obe su sunitske, obe su apsolutističke monarhije, obe apsolutno zavise od nafte. Bruneji, međutim, nisu vehabistička monarhija kao što je Saudijska Arabija, a to za sobom povlači ekstremne razlike u odnosu na tu zemlju.

Bruneji izrazito vode računa o socijalnoj sigurnosti svojih građana. Tako je obrazovanje za njih potpuno besplatno na bilo kom nivou, pa tako i za studente i postdiplomske studije. Besplatno im je čak i obrazovanje na univerzitetima u inostanstvu, uključujući i smeštaj, prehranu, udžbenike i putovanja, isto onako kao što je, naprimer, u Libiji svojvremeno radio Moamar Gadafi za vreme čije vladavine ni ta zemlja nije imala spoljni dug, a u isto vreme je imala 150 milijardi dolara rezervi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 05.06.2017

(Kurir.rs/Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track