SUICIDNE LUDE KRAVE: 13 goveda u Švajcarskoj skočilo sa litice u smrt
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Samoubistvo?

SUICIDNE LUDE KRAVE: 13 goveda u Švajcarskoj skočilo sa litice u smrt

Planeta -

Trinaest krava jednog krda u Švajcarskoj skočilo je sa 50 metara visoke litice. One su provalile svoj obor i nekoliko ograda oko pašnjaka i trčeći se sunovratile u ambis u blizini Levrona.

Dvanaest krava je poginulo, a trinaesta, koja je pala na tela svojih saputnica, preživela je. Ona se trenutno nalazi na klinici za životinje u Bernu. Krave su pripadale različitim vlasnicima, ali su sve bile zajedno na ispaši na pašnjaku lokalnog farmera. Par koji je vlasnik zemljišta kaže da su krave možda pojurile neke grabljivice i da su zbog toga pale ili skočile sa ivice provalije. Norbert Teretaz, predsednik osiguravajuće kuće za poljoprivrednike u regionu, kaže da je ovakvo ponašanje krava vrlo neobično.

Osim toga, ostale životinje koje su bile na ispaši u neposrednoj blizini (četiri jaka), nisu delovale uznemireno, niti je kod njih bilo ikakvih tragova napada grabljivica. Sličan skok krava u Švajcarskoj dogodio se 2009. u selu Lojterbrunen. U razmaku od samo tri dana, 28 krava i bikova misteriozno je skončalo u nekoliko stotina metara visokoj provaliji. Njihova tela morala su da se uklanjaju helikopterima. Tada se spekulisalo da su se životinje uplašile jake grmljavine, a zatim u trku preblizu pratile jedna drugu, pravo u smrt. Većina naučnika veruje da životinje nisu sposobne da počine samoubistvo. Čak i leminzi koji u popularnim mitovima sami skaču sa litice tokom sezone parenja, to ne čine namerno. Naime, oni instinktivno osećaju potrebu da promene stanište i bacaju se u more sa željom da ga preplivaju. Uglavnom uginu od iscrpljenosti i davljenja.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track