BERZE DRHTE ZBOG KLIMAVE FUNTE: Britanskoj valuti preti još jedan pad zbog predstojećih izbora
Foto: Profimedia

Plati, pa se klati

BERZE DRHTE ZBOG KLIMAVE FUNTE: Britanskoj valuti preti još jedan pad zbog predstojećih izbora

Planeta -

Investitori na finansijskim tržištima danas su uoči britanskih parlamentarnih izbora oprezni pošto bi izbori mogli biti neizvesniji nego što se ranije očekivalo.

Sutrašnji izbori bi mogli imati dugoročne posledice po izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kao i na ekonomske prilike u toj zemlji, ocenjuje agencija Asošijetid pres dodajući da bi glasanje poseban značaj moglo imati za funtu.

Britanska funta je jedan od najvažnijih elementa medjunarodnog finansijskog sistema, ali je prošla kroz niz nestabilnih perioda otkada su prošle godine Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU.

Tereza Mej (Foto: Reuters), foto: Reuters

Kada je premijerka Tereza Mej raspisala izbore u aprilu, funta je skočila na 1,29 dolara s očekivanjima da će njena Konzervativna partija ubedljivo pobediti na izborima, što bi joj donelo dobru poziciju na predstojećim pregovorima o Bregzitu.

Prednost konzervativaca u anketama je od aprila počela da pada, što je dovelo u pitanje ishod izbora, pa i buduće izglede britanske privrede i pregovora o Bregzitu.

Ankete su konzervativcima u trenutku raspisivanja izbora davale i 20 odsto prednosti nad glavnom opozicionom Laburističkom partijom, što je značilo da bi Mej mogla imati većinu od više od 100 po poslanika.

Ankete sada predvidjaju različite ishode, ali je prednost konzervativca u skor svim istraživanjima makar prepolovljena, što znači da bi Mej mogla imati prednost od 50 poslanika, ali i to da bi izbori mogli doneti podeljeni parlamentu u kojem nijedna stranka nema većinu, navodi AP.

Džeremi Korbin (Foto: Reuters), foto: Reuters

Sa zatvaranjem birališta sutra uveče, prve reakcije medjunarodnih tržišta će se osetiti u Aziji, mada će u elektronskom trgovanju takodje biti promena u kursu funte, kao prošle godine u noći posle referenduma.

Kada su zatvoren birališta na referendumu, prvi izveštaji su ukazivali na pobedu kampanje za ostanak u EU, što je praćeno rastom funte za oko jedan odsto sa 1,48 na 1,5 dolara, što je bilo najviše te godine. Kada je bilo jasno da je pobedio tabor za izlazak iz EU, funta je pala skoro devet odsto na 1,355 dolara.

U medjuvremenu je funta prošla korz niz perioda nestabilnosti pa je u oktobru pala na skoro 1,2 dolara. Funta je danas na nešto ispod 1,3 dolara, ali analitičari procenjuju da bi u slulčaju neodlučnih rezultata ponovo mogla pasti na 1,2 doalra.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SLOBODA MEDIJA NA UDARU: Vučić naredio svim televizijama da se list Kurir cenzu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track