U SENCI KRVOPROLIĆA: Britanci danas biraju novog lidera koga čekaju ovi problemi!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

GLASANJE

U SENCI KRVOPROLIĆA: Britanci danas biraju novog lidera koga čekaju ovi problemi!

Planeta -

U Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, u senci dva teroristička napada koja su se dogodila tokom predizborne kampanje, a ishod glasanja će odrediti ko će oblikovati budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon istupanja iz Evropske unije.

Britanci će se, od 07:00 do 22:00 sata, opredeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika.

Pravo glasa imaju punoletni Britanci, zatim državljani Republike Irske i zemalja Komonvelta, kao i Britanci i Irci iz Severne Irske koji žive u inostranstvu, a koji su registrovani na biračkom spisku u Britaniji u poslednjih 15 godina.

foto: Profimedia

U trci su glavne stranke - Konzervativna stranka desnog centra, na čelu sa premijerkom Terezom Mej i levičarska Laburistička partija koju predvodi Džeremi Korbin. Za njima slede Liberalno-demokratska stranka levog centra, zatim populistička i evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, i levičarski orijentisana Zelena stranka.

Na prethodnim opštim izborima 2015. godine, mesta u parlamentu osvojile su i Škotska nacionalna partija (na levom krilu), Velška nacionalistička partija Plaid Kamri (Plaid Cymru) i četiri stranke iz Severne Irske.

Ankete nagoveštavaju da su konzervativci na putu ka pobedi, ali da bi i laburisti mogli da formiraju vladu uz podršku manjih levičarskih partija.

Britance najviše zanima kako će nova garnitura na vlasti rešavati pitanja Bregzita, terorizma, nacionalne zdravstvene službe, imigracije i ekonomije.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track