KATARSKI MINISTAR UNEO TRAČAK NADE: Kriza se neće rešavati ratom
Foto Reuters, Foto: FOTO REUTER

KATARSKI MINISTAR UNEO TRAČAK NADE: Kriza se neće rešavati ratom

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani odbacio je danas mešanje u spoljnu politiku njegove zemlje i isključio vojno rešavanje krize, koju je izazvala odluka Rijada i njegovih saveznika da prekinu diplomatske odnose sa Dohom.

"Niko nema pravo da interveniše u našoj spoljnoj politici. Mi smo nezavisna i suverena zemlja", rekao je on, prenosi AFP.

On je dodao da niko nije dao arapskim zemljama pravo da blokira tu zemlju bogatu energijom ocenivši da je kampanja Saudijske Arabije i njenih saveznika da se izoluje Katar zasnovana na "netačnim i izmišljenim vestima", preneo je AP.

On je dodao da Katar neće ugasiti svoju televiziju Al-Džazira.

"Ukoliko iko misli da će išta nametnuti mojim unutrašnjim poslovima ili unutrašnjim pitanjima, to se neće dogoditi", poručio je on.

Dodao je i da katarski emir neće napustiti zemlju dok je ona pod blokadom, tako da ne može da prisustvuje posredovanju koje je ponudio američki predsednik Donald Tramp u Beloj kući.

Nakon izbijanja krize u zalivu, Tramp je razgovarao telefonom sa katarskim vladarom, emirom Tamimom bin Hamad al Tanijem, i izrazio spremnost za pronalaženje rešenja diplomatske krize u regionu Zaliva, uključujući i sastanak Katara i arapskih zemalja koje su ga izolovale, koji bi Tramp organizovao u Beloj kući.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein presekle su u ponedeljak diplomatske odnose s Katarom, dok su se i Jemen, vlada sa sedištem na istoku Libije i Maldivi kasnije pridružili tim merama, pri čemu su obustavljene transportne veze.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Ekskluzivna ispovest žene čije je majka stradala u poplavi u Uljmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track