NATO POSTAO PRIORITET UKRAJINE: Peskov rekao da je Rusija skeptična zbog te odluke
Foto Reuters, Foto: FOTO REUTER

ulazak u alijansu

NATO POSTAO PRIORITET UKRAJINE: Peskov rekao da je Rusija skeptična zbog te odluke

Planeta -

Parlament Ukrajine je danas izglasao propis prema kom pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike, što je odluka koja može da poveća tenzije između Kijeva i Moskve.

"Došao je trenutak da zakonodavnim putem jasno proglasimo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u", rekao je predsednik Parlamenta Anrij Parubij.

Za je glasalo 276 poslanika, a protiv je bilo 25.

Na to je u Rusiji portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da "Moskva na sve pokušaje širenja NATO-a tradicionalno gleda s nepoverenjem i zabrinutošću".

Peskov je rekao da je širenje NATO ugrožava bezbednost Rusije i "ravnotežu snaga u evroazijskom regionu" i dodao da je Rusija skeptična prema odluci Ukrajine jer je to "zemlja u kojoj se nastavlja građanski rat".

Odnosi Rusije i Ukrajine su maksimalno pogoršani pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim na Crnom moru 2014. godine, posle čega je izbio oružani sukob na istoku Ukrajine izmedju proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Crna Gora je ove nedelje zvanično postala 29. zemlja članica NATO-a, na veliko nezadovoljstvo Rusije koja svako širenje NATO smatra agresijom.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track