JUNKER: Za EU uopšte ne postoji opcija da ne bude deo NATO, mi smo kao blizanci
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

NEMA ODVAJANJA

JUNKER: Za EU uopšte ne postoji opcija da ne bude deo NATO, mi smo kao blizanci

Planeta -

PRAG - "I danas smo rekli da za EU ne postoji opcija da ne bude deo NATO", rekao je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker na konferenciji za novinare tokom međunarodne konferencije o zajedničkoj evropskoj odbrani DESCOP u češkoj prestonici i dodao da zato treba što pre pokrenuti produbljivanje integracije u oblasti odbrane.

Plan koji EK predstavlja Evropskom savetu za dve sedmice na samitu a koji predvidja tri moguća scenarije jačanja zajedničke evropske odbrane na osnovu neiskorišćenih mogućnosti koje daje član 42 Lisabonskog sporazuma EU po rečima Junkera nije konkurencija NATO.

"EU i NATO su kao blizanci. Uvek su deo jedne porodice. Jasno da ne može biti suparništva NATO i evropskih predloga odbrane. Francuski filozof Paskal je govorio da voli stvari koje lepo stoje jedna drugoj. NATO i EU stoje jedno drugom lepo", rekao je Junker. Šef EK je upozorio i da aktiviranje člana Lisabonskog sporazuma o evropskoj odbrani, što je u govoru na otvaranju današnje konferencije nazvao buđenjem uspavane lepotice, nije u nadležnosti EK.

"Odluka o odbrambenoj saradnji nije odluka EK nego zemalja članica i potrebno ;je da to učine što pre", kazao je Junker.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: EPA/Christian Bruna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja