ŠOKANTAN ZAHTEV POSLANIKA EU: Izbacite Nemačku iz Unije
Foto: Profimedia

jasno i glasno

ŠOKANTAN ZAHTEV POSLANIKA EU: Izbacite Nemačku iz Unije

Planeta -

Nemački poslanik Evropskog parlamenta Udo Fojt poslao je Evropskoj komisiji zahtev da preispita zakonitost članstva Nemačke u Evropskoj uniji.

Prema njegovom mišljenju, Nemačka ima ograničeni suverenitet i nije imala pravo da potpisuje sporazume o stupanju u EU.

"Pisani zahtev za procenu stanja suvereniteta Nemačke upućen je Evropskoj komisiji kako bi se razjasnilo kakav uticaj ima ograničeni ili nepostojeći suverenitet na pravosnažnost priključivanja Nemačke Rimskom sporazumu i Lisabonskom sporazumu, Evropskoj zajednici i Evropskoj uniji, kao i evrozoni", navela je poslanikova služba za odnose sa javnošću.

Fojt planira da utvrdi da li Evropska komisija smatra važećim sporazum o konačnom rešavanju statusa Nemačke, koji su 1990. godine potpisale Federativna Republika Nemačka, Nemačka Demokratska Republika, Sovjetski Savez, SAD, Velika Britanija i Francuska.

Prema njegovom mišljenju, u tom sporazumu su utvrđene odredbe okupacionog prava pobednika u Drugom svetskom ratu, ali oni važe samo za zapadne zemlje, pre svega SAD.

Evropska komisija ima šest nedelja da pripremi odgovor.

Fojt je ranije izjavio da Nemačka ima samo "ograničeni suverenitet" i da zavisi od SAD, posebno kada je reč o vojnoj saradnji.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track