BRITANCI RAZOČARANI: Ruski hakeri, gde ste? Zar smo vam toliko nevažni
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Tužni zbog ishoda

BRITANCI RAZOČARANI: Ruski hakeri, gde ste? Zar smo vam toliko nevažni

Planeta -

U Ujedinjenom Kraljevstvu sumiraju rezultate parlamentarnih izbora. Ovoga puta britanski političari i mediji zaobišli su temu uticaja „ruskih hakera“ na ishod glasanja, jer su očigledno zadovoljni rezultatima. To je, međutim, potpuno razočaralo britanske birače, koji smatraju da su ih Rusi nepravedno zapostavili.

U iščekivanju parlamentarnih izbora Britanci su strahovali od mogućeg „mešanja hakera iz Rusije“.

(Foto: Profimedia), foto: Profimedia

Šef britanske diplomatije Boris Džonson je izjavio da Moskva ima potencijal da izvede sajber-napade koji mogu da utiču na politički život zemlje. U jednom trenutku je ruska tema potisnula čak i vesti o glasanju.

Sajtovi „Indipendenta“ i „Gardijana“ objavili su kao glavnu informaciju prenos sa rasprave u Senatu SAD, na kojoj je bivši direktor FBI Džejms Komi govorio o svojim „vezama s Rusijom“, istrazi povodom „mešanja Kremlja u izbore“ i saopštenjima da su „ruske specijalne službe špijunirale Donalda Trampa“.

Ipak, jutros se lokalna štampa nije setila onih koji su ranije optuživani za hakovanje servera i uticanje na rezultate referenduma o „bregzitu“ i predsedničkih izbora u SAD i Francuskoj. Ovi rezultati, očigledno, zadovoljavaju britansku štampu: konzervativci nisu uspeli da formiraju vladajuću većinu, što će znatno otežati proces izlaska zemlje iz EU.

Birači su, međutim, iznenađeni što nema vesti o „ruskim hakerima“. A britanski arhitekta i satiričar Karl Šaro je izjavio da je to najveće razočarenje s ovih izbora.

„Najtužnije što se dogodilo na izborima u Velikoj Britaniji jeste odsustvo čak i naznake o ruskom mešanju. Kao da mi nikome ništa ne značimo“, napisao je on.

I drugi korisnici društvenih mreža su se žalili zbog nezainteresovanosti ruskih hakera za Veliku Britaniju.

​Izgleda da nezainteresovanost ruskih hakera preti da izazove depresiju kod Britanaca.

Ne samo što su se mnogi iznervirali zbog izostajanja ruskih sajber-napada nego su se neki čak i pobunili.

Mnogi jednostavno ne veruju da je Kremlj mogao da zaobiđe ove izbore. Pojedini korisnici izneli su svoje verzije o tome ko je mogao da ima koristi od ruskih hakera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track