MAKRON POMEO PROTIVNIKE: Stranka predsednika Francuske osvojila većinu
Foto: Fonet AP 11.6.2017

Prve ankete

MAKRON POMEO PROTIVNIKE: Stranka predsednika Francuske osvojila većinu

Planeta -

Prema rezultatima dve ankete, Makronova Republika u pokretu zajedno sa svojim saveznikom Modem na putu je da osvoji više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini.

Dve agencije, zajedno sa drugima, predviđaju da je Makron osvojio više od 30 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon zatvaranja biračkih mesta.

Prema podacima ankete koju je sprovela agencija Elabe Makron je osvojio između 415 i 445 poslaničkih mesta, dok anketa Kantar Sofres navodi da se taj broj kreće između 400 i 445.

Agencije za ispitivanje javnog mnjenja takođe previđaju istorijski nisku izlaznost od oko 50 odsto, što ukazuje na zamor nakon izborne sezone koja je dovela Makrona na čelo Francuske prošlog meseca, navodi AP.

Stranka Emanuela Makrona osvojila je oko 30 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji, javila je ranojevečeras belgijska državna televizija na francuskom jeziku RTBF pozivajući se na rezultate dve izlazne ankete.

Prema navodima te televizije, konzervativna partija Republikanci osvojila je između 19 i 20 odsto glasova, a za njom sledi krajnje desničarska partija Nacionalni front sa 17 odsto, krajnje levičarska partija "Francuska koja se ne pokorava" Žan-Lik Melanšona sa 12 odsto i Socijalistička partija sa između sedam i osam odsto glasova.

RTBF nije objavila koji su anketari prikupili podatke niti detalje njihove metodologije, preneo je Rojters.

U Francuskoj su jutros u 8 sati otvorena birališta za prvi krug parlamentarnih izbora, a tradicionalni bastioni levice i desnice strahuju da će ih potisnuti Makronovi centristički kandidati.

(Foto: Fonet AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track