KATARSKI MINISTAR POSLAO PRKOSNU PORUKU: Katar će se odbraniti
Foto Reuters, Foto: Reuters (5.6.2017)

Ekonomski problemi

KATARSKI MINISTAR POSLAO PRKOSNU PORUKU: Katar će se odbraniti

Planeta -

Katar može lako da odbrani sopstvenu ekonomiju i valutu od sankcija drugih arapskih država, izjavio je danas katarski ministar finansija Ali Šerif al-Emadi.

Zemlje koje su uvele sankcije Kataru takođe gube novac zbog štete koje trpi biznis u tom regionu, ističe katarski ministar.

"Veliki broj ljudi smatra da smo mi jedini koji gubimo u ovome. Ako ćemo mi izgubiti dolar, i oni će takođe", izjavio je on u intervjuu za američku televizijsku mrežu Si-En-Bi-Si.

Energetski sektor i ekonomija Katara, kako je ocenio, posluju normalno i nije bilo ozbiljnijih posledica u snabdevanju hranom i drugim proizvodima.

"Katar može da uvozi iz Turske, sa Dalekog istoka ili iz Evrope, a na krizu će odgovoriti dodatnim diverzifikovanjem svoje ekonomije", kazao je Emadi za Si-En-Bi-Si.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli su diplomatske veze sa Katarom, optužujući ga da podržava regionalne terorističke grupe.

Ukidajući vazdušni, pomorski i drumski saobraćaj sa Katarom, te države su, kako je prethodno preneto, naredile državljanima Katara da u narednih 14 dana napuste njihove teritorije.

Sankcije su, kako navodi Rojters, poremetile katarski uvoz i prouzrokovale to da mnoge strane banke smanje obim poslovanja sa Katarom.

Katarski rijal se naročito našao na udaru sankcija, ali Emadi ističe da pad valute od deset odsto nije razlog za zabrinutost.

Upitan da li će Katar morati da prikupi sredstva prodajom svog udela u velikim zapadnim kompanijama koji je u vlašništvu državnog katarskog investicionog fonda, Emadi je rekao da to trenutno nije u planu. POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track