Asanž strahuje od izručenja američkim vlastima

Čeka se optužnica

Asanž strahuje od izručenja američkim vlastima

Planeta -
Osnivač Vikiliksa nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je u utorak zatražio politički azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj

KANBERA - Osnivač sajta "Vikiliks", Australijanac Džulijan Asanž izjavio je danas, u prvom intervjuu od podnošenja zahteva za dobijanje azila u Ekvadoru, da strahuje da će biti izručen američkim vlastima zbog objavljivanja poverljivih dokumenata SAD.

Asanž je u intervjuu australijskom radiju Ej-Bi-Si (ABS) rekao da u SAD još ne postoji optužnica protiv njega."U ovom trenutku slučaj je pred velikom porotom. Sve dok tako velika porota ne odluči, nema dokaza za (podizanje optužnice)", rekao je Asanž, prenela je agencija AFP.

Asanž se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je u utorak zatražio politički azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj, čije vlasti ga optužuju za silovanje i seksualni napad. U slučaju napuštanja ekvadorske ambasade, osnivača "Vikiliksa" bi uhapsila britanska policija, navela je agencija.

Asanž je objasnio da je zatražio azil pošto "nije spreman da ide u Švedsku" pod uslovima u kojima bi, kako veruje, bio u toj zemlji pritvoren. "Šveđani su javno saopštili da će me pritvoriti, bez optužnice, sve dok traje njihova takozvana istraga", dodao je on.

On je rekao da je spreman za život u Ekvadoru, navodeći da ima podršku zvaničnog Kita za dobijanje azila u u toj južnoameričkoj zemlji.

"Ekvadorski narod me prilično podržava. Čuo sam da je komentare podrške izneo i ekvadorski ambasador u Australiji", naveo je Asanž.

On je istakao da veruje da će Ekvador pozitivno odgovoriti na njegov zahtev, ali da ne zna kada bi zvanični odgovor mogao i da stigne.

Ambasada Ekvadora je ranije saopštila da će zatražiti mišljenja Velike Britanije, Švedske i SAD kako bi bila sigurna da ne krši međunarodni zakon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track