Najnovije vesti

(VIDEO) U SAD EMITOVAN PRVI DEO STOUNOVIH INTERVJUA S PUTINOM: Amerika se unervozila kad sam rekao da bi Rusija mogla u NATO
Foto: Printscreen YouTube/Showtime

OTVORENI RAZGOVORI

(VIDEO) U SAD EMITOVAN PRVI DEO STOUNOVIH INTERVJUA S PUTINOM: Amerika se unervozila kad sam rekao da bi Rusija mogla u NATO

Planeta
10:11h

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su američki političari napravili veliku grešku fokusirajući se na antirusku retoriku tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore prošle godine.

"Nažalost, Sjedinjene Americke Države razvile su modu da spekulišu i rekao bih, zloupotrebljavaju ruskog pitanje tokom izborne kampanje. Zatim nam govore: 'Nemojte da obraćate pažnju na ovo! Morate da shvatite da je to samo predizborna retorika, kasnije ćemo se dogovoriti sa vama'. Ali žrtvovanje medunarodnih odnosa u toku aktuelnih politickih procesa je, verujem, velika greška", rekao je Putin.

U intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu za dokumentarnu seriju čiji je prvi deo noćas emitovan na televiziji "Šoutajm", ruski predsednik kaže da Moskva ne može da pozdravi izjave Pentagona da je Rusija glavna pretnja za SAD.

"Naprotiv, mi smo uvek bili spremni za dijalog u bilo kojoj oblasti saradnje", istakao je Putin. Istovremeno, on je priznao da je američka strategija da se uništi ruska privreda i smeni rukovodstvo, od zemlje napravi saveznik i na kraju uzme njen nuklearni arsenal.

"Takva varijanta mišljenja, takva varijanta politike je moguća. Ukoliko je to tako, mislim da je to pogrešna politika upravo zato što takav pogled na odnose sa Rusijom nije usmeren na budućnost. Ljudi koji tako misle ne gledaju najmanje 25-50 godina unapred. A ukoliko bi pogledali, onda bi verovatno, izgradili odnose sa Rusijom na drugi način i ne bi pokušavali da Rusiju pretvore u svog vazala", istakao je on i predložio Vašingtonu da sa Moskvom gradi ravnopravne odnose, a ne da troši milijarde dolara na odbranu.

"Za razliku od mnogih naših partnera, mi se nikada ne mešamo u unutrašnje politicke procese drugih zemalja, to je jedan od principa našeg rada", rekao je Putin prvoj od četiri epizode dokumentarnog serijala Olivera Stouna pod nazivom "Putinovi intervjui". Govoreći o mogućnosti da Rusija pristupi NATO, Putin je rekao da su se SAD unervozile zbog njegovog komentara o tome na jednom sastanku s tadašnjim šefom Bele kuće Bilom Klintonom.

"Zašto su naši partneri nervozni? Zato što, ako se Rusija pridruži, kao prvo, ona će uvek imati svoj glas, mi nećemo dozvoliti da se nama manipuliše, ali naši američki prijatelji ne smeju ni da pomisle na to?", rekao je Putin. Govoreći o terorizmu, on je kazao da su Sjedinjene Američke Države krive za stvaranje terorističke grupe Al Kaida.

"Al Kaida nije rezultat naših aktivnosti. To je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. To je počelo još u vreme sovjetskog rata u Avganistanu, kada su američke obaveštajne agencije podržavale različite pravce islamskog fundamentalizma u borbi protiv sovjetskih trupa u Avganistanu. Amerikanci su sami stvorili Al Kaidu i Bin Ladena“, istakao je ruski predsednik.

Istovremeno, on je rekao: "Mi imamo apsolutno čvrsto mišljenje da naši američki partneri samo govore o podršci Rusije, govore o spremnosti da saraduju, uključujući i u borbi protiv terorizma, a zapravo iskorišćavaju ove teroriste za potresanje unutrašnje političke situacije u Rusiji." Putin je dodao da su SAD podržavale teroriste u Čeceniji i politički i finansijski, kada su federalne trupe tamo operisale.

"To se radilo javno, otvoreno. A što se tiče operativne podrške, finansijske, imamo dokaze za to i štaviše, neke od njih smo čak pružili našim američkim kolegama", naglasio je ruski predsednik. CIA je tim povodom uputila pismo Moskvi u kom je obavešava da agenti smatraju da imaju pravo da održavaju odnose sa svim predstavnicima opozicionih snaga i da će to nastaviti da čine.

Putin je nazvao raspad SSSR katastrofom XX veka.

"Često sam čuo kritike na svoj račun da mi je žao zbog raspada Sovjetskog Saveza. Prvo i najvažnije, jeste činjenica da se nakon raspada Sovjetskog Saveza 25 miliona ruskih državljana za jednu noć našlo u inostranstvu i to je zaista jedna od najvećih katastrofa XX veka", istakao je on.

Stoun je tokom pune dve godine snimio seriju razgovora s Putinom u ukupnom trajanju od preko 19 sati i stvorio, kako je najavljeno "dosad neviđen materijal o ruskom predsedniku", koji se u Americi od sinoć emituje tokom četiri večeri zaredom.

foto: Profimedia

Putn: Boris Jeljcin nikad nije bežao od odgovornosti, ali jeste pio

Govoreći o prvom predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu Putin je istakao da je on nikada nije bežao od odgovornosti.

"Jedna od tih prednosti je to što on nikada nije bežao od lične odgovornosti. On je umeo tu ličnu odgovornost da preuzme na sebe. Ali, ono što ste vi rekli (problemi sa alkoholom), da, to mora da se prizna, to je postojalo", rekao je Putin.

Putin je progovorio i o svojim ćerkama, za koje je rekao da imaju svoj život, ali se često viđaju. Predsednik Rusije je potvrdio da je deda i da obožava unuke. Na pitanje da li se ponekad posvađa sa zetovima kad se raspravlja o politici, Putin je rekao: "Ponekad imaju drugačije mišljenje, ali ne svađamo se, jednostavno raspravljamo. Isto je i sa ćerkama. Ali one nisu u korporacijskom biznisu, nego u nauci i obrazovanju. Ponosan sam na njih".

Stoun je tokom pune dve godine snimio seriju razgovora s Putinom u ukupnom trajanju od preko 19 sati i stvorio, kako je najavljeno "dosad neviđen materijal o ruskom predsedniku", koji se u Americi od sinoć emituje tokom četiri večeri zaredom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen YouTube/Showtime

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...