ORAO PAO: Prizemljen najskuplji avion F-35
Foto: Profimedia

PROBLEM

ORAO PAO: Prizemljen najskuplji avion F-35

Planeta -

Američko vazduhoplovstvo obustavilo sve letove „F-35“ zbog problema s dovodom kiseonika u pilotsku kabinu

VAŠINGTON - Četvrtina višenamenskih borbenih aviona pete generacije „F-35“, koje je napravio „Lokid Martin“, do daljeg je prizemljena zbog nepravilnosti u dopremanju kiseonika do pilotske kabine, potvrdilo je američko vazduhoplovstvo.

U pitanju su eskadrile najskupljeg aviona na svetu koje se nalaze u vazduhoplovnoj bazi „Luk“ u Arizoni, gde je 55 od ukupno 220 trenutno operativnih „F-35“.

Pet incidenata

Avion, čija najskuplja verzija košta 122 miliona dolara, nalazi se u sastavu ratnih snaga SAD, Australije, Velike Britanije, Izraela, Japana...

- Konkretno, prizemljen je model „F-35A“ zbog pet incidenata u kojima su piloti imali simptome slične hipoksiji, to jest smanjenoj količini kiseonika u telu - rekao je u Pentagonu kapetan Mark Graf.

foto: Profimedia

Postoje još dve verzije ove letelice - „F-35B“, namenjen američkim marincima, i „F-35C“, za mornaricu. Iz Pentagona je potvrđeno da su se incidenti dogodili između 2. juna i prošlog četvrtka. Srećom, rezervni sistem za dovod kiseonika je bio ispravan pa su piloti bezbedno prizemljili letelice. Čitav program razvoja aviona koštao je preko 400 milijardi dolara. Za svaki slučaj, avioni su prizemljeni dok se ne pronađe rešenje.

Problemi i sa „F-22“

Procene su da će SAD do 2070. godine na održavanje i nabavku ovih letelica potrošiti neverovatnih 1.500 milijardi dolara.

Sličan problem su pre nekoliko godina imali i piloti prvog operativnog borbenog aviona pete generacije, „F-22 reptor“. Dovod kiseonika je popravljen posle nekoliko meseci.

Šef Pentagona

UGROŽENA DOMINACIJA

Džejms Matis, američki ministar odbrane, konstatovao je nizak nivo borbene gotovosti u zemlji. Šef Pentagona je rekao da Rusija i Kina izazivaju vojnu dominaciju SAD. Matis je dodao da je dominacija SAD u vazduhu izazvana „širenjem naprednih integrisanih protivvazdušnih odbrambenih mreža i pete generacije aviona“. Matis je istakao da to dovodi u opasnost čitav međunarodni poredak.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track