TOP 10 NAJBIZARNIJIH ZAKONA NA SVETU: Ako slučajno umrete na ovom mestu, ići ćete u zatvor
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Ludilo!

TOP 10 NAJBIZARNIJIH ZAKONA NA SVETU: Ako slučajno umrete na ovom mestu, ići ćete u zatvor

Planeta -

Svaka država može da donosi zakone po svom nahođenju. Naravno, kada stupe na snagu onda moraju da važe za sve podjednako. Ima onih država koje imaju stroge zakone, ima onih koji su svojim zakonima regulisali mnoge sfere života, a postoje i države koje imaju najčudnije i naizgled besmislene zakone. Ovde ćemo navesti samo neke od njih koji i dan danas važe.

1. Nošenje visokih potpetica U Grčkoj je na zaštićenim istorijskim mestima kao što je grčki Akropolj, izričito zabranjeno nositi visoke potpetice kako ne bi došlo do oštećenja kamena.

2. Žvakanje žvaka bez recepta Dok neki smatraju da je žvakanje žvaka znak lošeg bontona, u Singapuru su odlučili da krivično gone sve one koje uhvate u žvakanju ukoliko žvaka nije medicinski preporučena.

3. Gaženje novčanica Na Tajlandu se gaženje novčanica sa likom kralja smatra velikom uvredom i kriminalnim činom.

4. Umiranje

Špicberška ostrva u Norveškoj su poznata po jednoj morbidnoj činjenici - tamo je zakonom zabranjeno umreti. Razlog tome je što zbog niskih temperatura tokom cele godine tela ne trunu. Upravo zbog toga je na grobljima posljednji put neko sahranjen još pre 70 godina. Ukoliko se neko nađe na samrtničkoj postelji u ovom gradu, vlasti će ga prebaciti na kopno, gde može umreti bez straha od hapšenja.

5. Gojaznost

Iako je stepen gojaznosti u ovoj Japanu jedan od najnižih u svetu, to ih nije sprečilo da 2009. godine donesu Zakon o maksimalnom obimu struka. Muškarci stariji od 40 godina ne smeju imati obim struka veći od 80, a žene od 90 centimetara.

6. (Ne)zadovoljavajući obrok

Kada jedete u bilo kojem restoranu u Danskoj, niste u obavezi da platite za hranu koju ste pojeli ako, prema vašem mišljenju, niste siti nakon obroka. Hm... to ipak ne bi bilo zgodno koristiti ako ste tu samo kao turista, a zapravo živite u Japanu gde je zabranjeno biti gojazan.

7. Skakanje padobranom za usedelice

Žene na Floridi koje nisu udate a nedeljom skaču sa padobranom mogu biti kaženjene zatvorom.

8. Puštanje vode u WC-u

U Švajcarskoj treba dozirati unos tečnosti jer je neophodno voditi računa kada ćete da vršite nuždu. Sada sledi ono "glupo" pitanje - zašto? Pa tamo je zabranjeno puštati vodu iz vodokotlića nakon 22 sata.

9. Animalistička homoseksualnost

U Libanu će svaki muškarac koji bude uhvaćen u seksualnom odnosu sa muškom životinjom biti osuđen na smrt, dok je seks sa ženskom životinjom sasvim u redu.

10. Banane

Ni Evropska unija ne zaostaje u donošenju smešnih zakona. Tako prema propisima sve banane koje se uvoze u EU moraju biti 14 centimetara dugačke a 2,7 centimetara široke. Voće ne sme biti oštećeno niti skroz zrelo. To nije jedini čudan zakon EU koji se tiče voća i povrća, naime do skora smeli su se prodavati samo krastavci koji su zakrivljeni.

Bonus

Četvrtkom na Floridi je zabranjeno "puštati gasove" posle 18 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track