ŠOKANTNO UPOZORENJE EUROPOLA: Balkan ostaje meta džihadista i njihova glavna ruta
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

Rat protiv terorista

ŠOKANTNO UPOZORENJE EUROPOLA: Balkan ostaje meta džihadista i njihova glavna ruta

Planeta -

Europol je objavio izveštaj u kom upozorava da Balkan ostaje meta islamističkom terorizmu i glavna ruta za konfliktne zone terorista, piše Balkan insajt. U godišnjem izveštaju EU o terorizmu objavljenom 15. juna navodi da se teroristi još uvek pridružuju borbi u Siriji sa Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka.

Više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana da bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država u međuvremenu je zapretila čitavom regionu.

Zakleli su se da će "rezati glave nevernicima" i ubijati Srbe, Hrvate i "muslimanske izdajice" na Balkanu u junskom izdanju bosanske verzije džihadističkog časopisa.

U izveštaju Europola piše da je konflikt u Siriji najviše odjeknuo u većinski muslimanskoj Albaniji i Kosovu kao i u BiH, Makedoniji i Srbiji. "U nekim delovima zapadnog Balkana radikalni sveštenici i/ili vođe nekih salafističkih skupina promovišu radikalnu islamističku ideologiju. Time izazivaju tradicionalnu dominaciju umerenog islama u regionu", piše u izveštaju.

"Bosna i Hercegovina, Sandžak, teritorija na kojoj se govori albanski u Srbiji, Makedonija, Kosovo i Albanija su donedavno smatrani glavnim centrima radikalizacije i regrutacije terorističkih boraca za Siriju", piše u izveštaju.

Evropska policijska kancelarija upozorava da bi iskustvo ratovanja terorista koji su se vratili na zapadni Balkan moglo predstavljati veliku pretnju bezbednosti regiona. BIRN je u martu prošle godine objavio da se veliki broj stanovnika Balkana, uključujući osumnjičene teroriste, vratio u svoje države. Europol takođe upozorava na bezbednosnu pretnju koju na zapadnom Balkanu predstavljaju ilegalno oružje, mine i eksplozivne naprave.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track