KRIVO JE MORE: Zašto je filipinski brod skrenuo ka američkom razaraču?
Foto: AP, Foto: FOTO AP

Greška u proračunima

KRIVO JE MORE: Zašto je filipinski brod skrenuo ka američkom razaraču?

Planeta -

Uzroci udesa broda američke mornarice i trgovačkog broda registrovanog u Filipinima i dalje nisu poznati, a potraga za nestalima se nastavlja.

Incident se dogodio oko 2.30 ujutru, po lokalnom vremenu, oko 56 nautičkih milja jugozapadno od japanskog grada Jokosuke, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Više od 12 sati kasnije i dalje nije poznata sudbina sedmoro nestalih osoba, a sumnja se da je odgovornost za incident na posadi trgovačkog broda. Japanski mediji ocenjuju da je do sudara američkog broda USS Ficdžerald i plovila pod oznakom ACX Kristal došlo pošto je posada broda koji je plovio pod filipinskom zastavom "naglo skrenula uoči sudara".

Tri osobe sa američkog broda su povređene, a među njima i komandant Brajs Benson. Svi su u stabilnom stanju i prebačeni su u američku mornaričku bolicu u bazi Jokosuka. Japanski i američki zvaničnici još ne znaju u kom smeru će biti vršena istraga – Japan ima prednost pošto se incident dogodio u njegovim vodama, ali postoji i sporazum Vašingtona i Tokija prema kom SAD imaju vrhovnu jurisdikciju nad incidentima u kojima učestvuju plovila poput USS Ficdžeralda. Sa druge strane, filipinski ACX Kristal je pravo morsko čudo teško skoro 30.000 tona, što je tri puta više od američkog razarača, a uz to nosio je i 1.080 kontejnera, iz japanskog grada Nagoje u prestonicu Tokio. U trenutku incidenta na američkom brodu se nalazilo više od 200 mornara, a neke od njih je odnela voda i za njima se još traga, dok se pretpostavlja da je deo nestalih zarobljen u uništenim delovima broda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track