BRITANCI BI DA OPET GLASAJU O IZLASKU I EU: Ankete pokazuju da su promenili mišljenje
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

HOĆE NOVI REFERENDUM

BRITANCI BI DA OPET GLASAJU O IZLASKU I EU: Ankete pokazuju da su promenili mišljenje

Planeta -

Građani Velike Britanije su se predomislili i žele novi referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela britanska agencija "Survejšen".

Prema najnovijim rezultataima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Bregzitu, dok je 47 odsto protiv, piše danas britanski dnevnik "Indipendent".

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma. Najnoviji rezultati analize javnog mnjenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv "tvrdog Bregzita".

Samo 35 odsto garđana složilo se sastavom Tereze Mej da je "bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor" u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje "Mejl on sandej"

.

Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.

U međuvremenu, još jedna analiza pokazala je da pristalice Laburističke partije u velikoj meri podržavaju najmekšu varijantu Bregzita, piše "Independent".

Velikoj Britaniji je potrebno da Bregzit protekne glatko kako bi se podržala radna mesta i investicije obezbeđivanjem novih carinskih ugovora sa Evropskom unijom, izjavio je ranije danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

Britanski opozicioni Lauristi saopštili su danas da je britanska premijerka Tereza Mej nakon izborne kocke, ostala bez autoriteta uoči formalnih pregovora o Bregzitu.

Istovremeno, laburistički portparol za Bregzit Keir Starmer izjavio je za BBC da je to Britaniju dovelo u najgori mogući položaj pred početak razgovora sa Evropskom unijom, preneo je Rojters.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track