KATAR ODLUČAN: Prvo ukinite blokadu, pa onda pregovori
Foto: EPA/SVEN HOPPE

PREDUSLOV

KATAR ODLUČAN: Prvo ukinite blokadu, pa onda pregovori

Planeta -

DOHA - Katar je danas isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu "blokadu" koju su nametnuli toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abdelrahman al-Tani nazvao je sankcije protiv Katara "aktom agresije", a njihovo ukidanje "preduslovom" za pregovore.

"Neka celom svetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama a ne pod pritiskom blokade", rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat "podržava terorizam" i ima bliske odnose sa Iranom. Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim građanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim građanima naredili da napuste Katar.

Al-Tani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rešenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije. On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvek minimalan, ta zemlja se "ne pretvara da je stanje idealno".

(Kurir.rs/Beta)

Foto: EPA/SVEN HOPPE

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bregzit - početak kraja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track