OVO SU NAJPOPULARNIJE VERE U RUSIJI: Pravoslavlje prvo, ali drugo mesto je iznenađenje!
Foto: EPA/NATALIA KOLESNIKOVA/POOL

ISTRAŽIVANJE

OVO SU NAJPOPULARNIJE VERE U RUSIJI: Pravoslavlje prvo, ali drugo mesto je iznenađenje!

Planeta -

Jedna marketinška agencija napravila je sociološko istraživanje o religioznosti ljudi u Rusiji. Anketiranim osobama postavili su nekoliko pitanja - o najpopularnijoj religiji, nošenju odeće propisane verom i glasanju za verski obojenu stranku.

foto: Profimedia

Pravoslavno hrišćanstvo je najzastupljenije

Pokazalo se da su najpopularnije religije u Rusiji pravoslavlje (42 odsto) i islam (30 posto), dok je skoro svaka peta osoba (18 odsto) odgovorila da je ateista. Daleko za njima su katoličanstvo (tri odsto), staroverstvo i protestantizam (po dva odsto), budizam, judaizam, grkokatolicizam i slovenski paganizam (po jedan odsto).

Više od 73 odsto ispitanika ne podržava nošenje odeće i predmeta koji pokazuju versku pripadnosti učenika ili nastavnika u javnim školama. Svaki treći anketirani (33 odsto) naveo je da će podržati političku stranku zasnovanu na pripadnosti svojoj veri ako ona ikad bude zvanično registrirana u Rusiji.

foto: Profimedia

Muslimani čine čak 30 odsto ruskog stanovništva

Prema studiji najveći broj pravoslavnih Rusa živi u Samari (57 odsto), Nižnjem Novgorodu i Permu (po 53 odsto), Novosibirsku (49 odsto)...

Najveći broj muslimana je u Kazanju (72 odsto), Krasnodaru (43 odsto), Voronježu (31 odsto), Jekaterinburgu (29 odsto), Krasnojarsku (28 odsto), a u Moskvi 26 odsto.

Najveći broj ateista živi u Sankt Peterburgu (26 odsto), Voronježu i Jekaterinburgu (23 odsto), Krasnojarsku (22 odsto) i u Moskvi (21 odsto).

(Kurir.rs/RadioSarajevo.ba)

Foto: EPA/NATALIA KOLESNIKOVA/POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track