(VIDEO) OVO JE NAJSKUPLJI PAD U ISTORIJI AVIJACIJE, ŠTETA 1, 4 MILIJARDE DOLARA: Ovako se srušio B-2 Duh Kanzasa
Foto: Profimedia

(VIDEO) OVO JE NAJSKUPLJI PAD U ISTORIJI AVIJACIJE, ŠTETA 1, 4 MILIJARDE DOLARA: Ovako se srušio B-2 Duh Kanzasa

Planeta -

BEOGRAD - Prvi mirnodopski udes u kome je ponos američke strateške avijacije B -2 Spirit pod imenom " Duh Kanzasa" učestvovao dogodio se u februaru 2008. godine.

Incident je u svetskoj javnosti označen kao prvi gubitak ovog stelt bombardera. Pomenuti incident dogodio se 23. februara 2008. u bazi Anders na ostrvu Guam gde često sleću ovi bombarderi.

Naime, tog 23. februara, sa aerodroma je poleteo B -2 oznake 89-0127 iz matične baze Vajtmen u Miosouriju. Tokom poletanja jedno od krila aviona zakačilo je pistu, avion se malo uzdigao, ali pilot nije mogao da spase letelicu, pa se posada katapultirala, a avion pao i eksplodirao.

Šteta uništene letleice procenjena je na 1, 4 milijarde dolara što je označeno za njaskuplji pad u istoriji avijacije.

Odmah posle pada obustavljeni su svi letovi dok se ne utvrdi istragom, koji je uzrok pada. Formirana komisija utvrdila je da je glavni krivac za pad letelica kiša koja je dovela do pojave vlage u kablovima i negativno delovala na senzore u avionu od koji daju brojne informacije kao što su brzina i visina. Vlaga je prouzrkovala kondenzaciju u tri kompresora za pritisak, a računar je pogrešno proračuno ugao poletanja i brzinu. U kokpitu su se pokazali netačni podaci koji su doveli do nepovoljnog manvera. Kombinacija neadekvatne brzine penjanja i ekstremnog ugla rezultovala je blokadom zakrilaca i padom letelice, a zatim i eksplozije.

Kako je izgledao pad pogledjate ovde:

( Kurir.rs/Foto Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja