POBUNA U VATIKANU: Moćni kardinali ustali na papu Franju
Foto: EPA/MATTEO BAZZI

ČUVARI DOGME

POBUNA U VATIKANU: Moćni kardinali ustali na papu Franju

Planeta -

Četvorica moćnih konzervativnih kardinala ponovo su uputili pismo papi Franji i upozorili na opasan rascep u Rimokatoličkoj crkvi.

"Ono što je greh u Poljskoj, ispravno je u Nemačkoj, ono što je zabranjeno u nadbiskupiji Filadelfije, dozvoljeno je na Malti, i tako redom.", buni se u tom pismu monsinjor Karlo Kafara, koji je s još trojicom zaštitnika dogme, Rejmondom Berkom, Valterom Brandmilerom i Joakimom Mejsnerom potpisao to pismo.

foto: Printscreen YouTube

Kardinal Karlo Kafara

Kardinali su pismo napisali 25. aprila i predali ga papi početkom maja, a odlučili su da ga obelodane jer nisu dobili odgovor. Oni su papu optužili da je uneo zbrku svojim preporukama o porodici. U tom tekstu papa Franja je napisao da želi da otvori crkvu vernicima u "neregulisanim" situacijama, na primer onima što su se razveli, pa sklopili nov, građanski brak. Neki biskupi su im dozvoljavali da prime pričest, drugi nisu, što je izazvalo pometnju.

foto: Profimedia

Kardinali: Nema pričesti za razvedene koji se opet venčaju

Četvorica kardinala drže se dogme: katolički brak je neraskidiv i svaki odnos s novim supružnikom je smrtni greh preljube.Zato se bune protiv toga da "oni koji objektivno i javno žive u teškom grehu s namerom da u njemu ostanu" primaju svetu pričest, ali i protiv koncepcije moralne savesti suprotne tradiciji crkve. Kardinali kažu da je situacija teška, da se mnoge zajednice dele i traže audijenciju kod pape.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Foto: EPA/Matteo Bazzi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track