Najnovije vesti

TRAMP ZNA KO JE GLAVNI: Ukrajinci se naljutili na američkog predsednika zbog jedne jedine reči
Foto: Reuters, Foto: Reuters

Sitnica

TRAMP ZNA KO JE GLAVNI: Ukrajinci se naljutili na američkog predsednika zbog jedne jedine reči

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp je tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom nehotice uvredio Ukrajince. Naime, on je reč Ukrajina izgovorio sa određenim članom „the“ u engleskom jeziku, koji se koristio dok je Ukrajina bila u sastavu SSSR-a (The Ukrainian Soviet Socialist Republic).

 

Zapadni mediji navode da Ukrajinci bolno reaguju na to, budući da kombinaciju određenog člana sa nazivom svoje zemlje većina ljudi mrzi.

S druge strane, određeni član sa tim toponimom podseća na staroslovensku reč „okrajina“, koja označava „periferiju“, stoga „the Ukraine“ u rečima Trampa navodno zvuči kao da govori o Ukrajini iz ugla njenih veza sa Rusijom, pritom dovodeći u pitanju njen teritorijalni suverenitet.

 

Ubrzo nakon što su mediji počeli da pišu o ovoj temi, oglasio se bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Makfol koji je na Tviteru napisao da Tramp, najverovatnije, nije bio obavešten kako da se postavi.

 

Podsetimo, Porošenko je nakon susreta sa Trampom izjavio da su Sjedinjene Američke Države prijatelj Ukrajini, kao i da će Kijev dobiti veliku podršku Amerike.

 

(Foto: Reuters)  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...