KRALJICA ELIZABETA PREDSTAVILA PROGRAM NOVE VLADE: Prioritet Bregzit, pa borba protiv terorista,  a o poseti Trampa ni reči
Foto: Reuters (21.6.2017)

kratko

KRALJICA ELIZABETA PREDSTAVILA PROGRAM NOVE VLADE: Prioritet Bregzit, pa borba protiv terorista, a o poseti Trampa ni reči

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas je u nacionalnom parlamentu izložila program nove vlade Velike Britanije u kojem dominiraju pripreme za izlazak te zemlje iz Evropske unije, prenosi AP.

Agencija navodi da je kraljičin govor bio kratak, što po AP predstavlja odraz umanjene moći britanske premijerke Tereze Mej nakon katastrofalnog ishoda prevremenih izbora na kojima je izgubila poslaničku većinu.

Ona je najavila formiranje nove komisije za borbu protiv terorizma i donošenje strategije za borbu protiv terorizma koja će se odnositi na kazne za teroristička dela i suzbijanje ekstremizma na internetu.

Elizabeta Druga je najavila i donošenje zakona o oružanim snagama, dodajući da će britanske vlasti nastaviti da odvajaju dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za odbranu.

Elizabeta Druga tradicionalno je govorila o predstojećim posetama stranih zvaničnika Velikoj Britaniji. Ona je kazala da će u julu ugostiti kralja i kraljicu Švedske, ali nije pomenula posetu američkog predsednika Donalda Trampa.

Navodi se da je kraljica ovim nastavila sa redovnim obavezama uprkos vesti da je njen suprug princ Filip u bolnici.

Elizabeta Druga je govor održala nakon što je u parlament stigla u društvu svog sina princa Čarlsa.

Foto: Reuters

Kurir.rs/Beta/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bregzit - početak kraja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track