(VIDEO) U SIBIRU 37 STEPENI: Pakleno leto zapalilo Evropu, vrućine najveće u 15 godina!
Foto: Profimedia

POČELO PREZNOJAVANJE

(VIDEO) U SIBIRU 37 STEPENI: Pakleno leto zapalilo Evropu, vrućine najveće u 15 godina!

Planeta -

PARIZ - Veći deo Evrope se danas preznojava, ali to je tek početak talasa vrućine, najveće od 2005. godine u Francuskoj, London se priprema za najtopliji dan od 1976. godine, dok se Portugalija još bori protiv ubilačkog požara.

foto: Reuters

U Francuskoj, toplotni talas bez presedana za dvanaest godina, koji je počeo u nedelju, trebalo bi da vrhunac dostigne u četvrtak, a danas se očekuje 37 stepeni. Vlasti su preporučile mere za najugroženije, pre svega za starije.

U Parizu i predgrađima, parkovi su otvoreni 24 sata. Vrućina je izazvala zagađenje ozonom, posebno na jugu Francuske i na području Pariza, te je uvedeno ograničenje saobraćaja. Poljoprivrednici su na oprezu, pogotovo što je dve trećine podzemnih voda već neuobičajeno nisko.

U Portugaliji se više od hiljadu vatrogasaca još bori protiv požara u centralnom delu te zemlje, gde je požar počeo u subotu u oblasti Pedrogao Grande, po vrućini, uz jak vetar. Poginula su 64 čoveka, a 157 je povređeno u tom najgorem požaru u nedavnoj istoriji te zemlje.

U Španiji, toplotni talas se očekuje bar do nedelje, a u četvrtak da premaši 40 stepeni. Kod Madrida, studenti jedne škole su premešteni u jedan pogrebni zavod, jer ima klimatizaciju. Problem vrućine je tim veći jer javne ustanove u Španiji imaju problema zbog štednje započete 2010. godine.

U Velikoj Britaniji, vrhunac od 34 stepena se očekuje danas u Londonu i to bi mogao biti najtopliji dan juna još od 1976. godine. Organizatori prestižne konjske trke u Askotu aksimalno popuštaju inače stroga pravila za odevanje publike. Ima izveštaja da se asfalt na jednom putu u utorak topio kod Londona. Meteorolozi očekuju temperatutu iznad 30 stepeni od subote do četvrtka, što je neviđenojoš od juna 1995. godine.

U Holandiji, gde sutra očekuju 35 stepeni, još od ponedeljka je na snazi je državni plan pomoći, posebno starijim osobama. Ima tehničkih problema koji zaustavljaju vozove. Proglašena je opasnost od požara na najvišem nivou u sedam provincija na granici s Belgijom.

U Belgiji je zbog vrućine na poseban, letnjui plan za rad železničke mreže. Poljoprivrednici su zabrinuti zbog suše koja traje već mesecima, podsećajući na vrelu 1976. godinu. Prezak nivo nekoliko reka već ometa ljubitelje kajaka.

U Italiji, meteorološke službe očekuju narednih dana da talas vrućine bude najjači za 15 godina, sa temperaturom višom i preko osam stepeni iznad sezonske normale - do 39 stepeni u Milanu. Uporedo su rezerve vode niske jer je količina padavina tokom šest meseci manja za oko 33odsto, saopštio je Meteo centar Epson.

U Austriji, živa će ostati na oko 35 stepeni bar do sledeće srede. Poljoprivrednici strahuju, a vatrogasci brinu jer predstoji običaj paljenja vatri Svetog Jovana za današnji junski solsticij. Popularne zabave uz roštilj su zabranjene u parkovima Beča.

Posle jake višednevne kiše, Grčka još nije pod uticajem talasa vrućine, i tamo je temperatura normalna za ovod doba godine: 29 stepeni u Atini, 30 u Solunu, a 28 na Santoriniju.

Drugde na Balkanu je vruće, ali ne više od uobičajenog. Hrvatska je, međutim, pod uticajem dva velika požara u kojima nije bilo žrtava, ali je evakuisano 800 turista na Jadranu.

U Švajcarskoj, MeteoSvis je upzorio na talas vrućine trećeg stepena, na petostepenoj skali, za naredne dane sa očekivanom temperaturom danas iznad 30 stepeni, a 35 u četvrtak. Ne očekuje se da ovogodišnji jun nadmaši rekord vrućine iz 2003. godine u toj zemlji.

U Rusiji, toplotni talas je pogodio Sibir sa do 37 stepeni što se danas očekuje u Krasnojarsku, najavio je TV-kanal Pervi. Ali u Murmansku, na severu, danas je padao sneg.

Vruće je i u SAD, gde su vrućine izazvale požare u Kaliforniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja