(VIDEO) AMERIKA KLJUČA: Četvoro umrlo od nezapamćenog vrelog talasa
Foto: Printscreen YouTube/KSBW Action News 8

PAKLENO LETO

(VIDEO) AMERIKA KLJUČA: Četvoro umrlo od nezapamćenog vrelog talasa

Planeta -

Četiri osobe, dvoje beskućnika i dva planinara, umrli su u vrelom talasu na jugozapadu SAD.

Prve dve žrtve vrućine stradale su u trodnevnim vrućinama u okrugu Santa Klara u Kaliforniji, južno od San Franciska, gde je dvoje beskućnika pronađeno u automobilu, objavio je lokalni list i naveo da je reč o 72-godišnjem muškarcu i 87-godišnjoj ženi.

"Tragično je da neko umre od hipertermije jer u većini slučajeva to se može sprečiti", rekao je dr Mišel Džordan, kardiolog iz bolnice u Santa Klari.

"Hipertermija se dešava kad sistem za regulaciju temperature tela zakaže zbog prejake vrućine. Može svakom da se dogodi, pa ako ste izloženi visokim temperaturama važno je da ostanete u što hladnijem prostoru, da pijete mnogo tečnosti i kupate se ili se tuširate", upozorava dr Džordan.

Tela dvojice planinara iz Teksasa, 57-godišnjegaka i njegovog 21-godišnjeg sina, pronađena su ranije ove sedmice u nacionalnom parku u Novom Meksiku, gde su pešačili. Tamošnja policija izjavila je za NBC da je vrućina od više od 37,8 stepeni Celzijusa uticala na njihovu smrt.

Državna meteorološka služba objavila je upozorenje da stanovnici ostanu u zatvorenom prostoru, a kad izađu, da piju što više vode.

Zbog visokih temperatura otkazano je više od 20 letova na međunarodnom aerodromu Feniks skaj harbor i kašnjenja na aerodriomu Mekaran u Las Vegasu.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Foto: Printscreen YouTube/KSBW Action News 8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track