(VIDEO) SUŠA I GLAD ĆE DESETKOVATI MALU ZEMLJU: Ugroženo skoro milion ljudi
Foto: Youtube screenshot/BBC news

Opasno

(VIDEO) SUŠA I GLAD ĆE DESETKOVATI MALU ZEMLJU: Ugroženo skoro milion ljudi

Planeta -

Suše i poplave u Šri Lanki dovele su u pitanje hranu za 900.000 ljudi, navodi se u zajedničkom izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Svetskog programa za hranu UN.

U izveštaju se navodi da su suše koje su Šri Lanku pogodile krajem 2016. godine i u prvoj polovini 2017. godine dovele do propadanja usjeva širom zemlje, naročito pirinča, koja predstavlja glavni izvor ishrane u zemlji. "Situacija se dodatno pogoršala usled obilnih padavina u maju, tako da je sada blizu 225.000 domaćinstava ugroženo kada je snabdevanje hranom u pitanju", navodi se u izveštaju.

Iz Svetskog programa za hranu UN navode da bi se situacija u Šri Lanki mogla dodatno pogoršati u slučaju da i u narednoj sezoni propadnu usevi, uzimajući u obzir nestašicu semenja, vode za navodnjavanje, kao i oštećenu infrastrukturu, prenosi Sputnjik. "Pozivamo na hitno snabdijevanje semenom, kao i pomoć u vidu opreme za sejanje i navodnjavanje za sledeću sezonu, koja traje od septembra do decembra", navodi se u izveštaju.

Kurir.rs/ Sputnjik srbija

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivne fotografije Vulina i najvećeg kradljivca struje u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track