(VIDEO) GMIZAVI ULJEZ: Nisu znali da su tri dana živeli sa ogromnom kraljevskom kobrom
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

tajni cimer

(VIDEO) GMIZAVI ULJEZ: Nisu znali da su tri dana živeli sa ogromnom kraljevskom kobrom

Planeta -

Derik Koh iz Malezije snimio je kako mu velika kraljevska kobra ulazi u kuću kroz otvoreni prozor iznad zatvorenih vrata.

Video je snimljen u Batu Pahatu, a na njemu se mogu čuti uznemirani povici Koha, koji je bezuspešno pokušavao da otera opasnu otrovnicu. Umesto da pozove nadležne službe da se reše neželjenog gosta, on je s porodicom samo sačekao neko vreme, a onda se vratio u kuću pretpostavljajući da je zmija otišla na isti način na koji je i došla. Međutim, tri dana kasnije zateklo ga je neprijatno iznenađenje - spazio je sveži izmet na svom stolu i udubljenja na aktovci, zbog čega je shvatio da se kobra ipak odomaćila u njegovom domu.

"Tokom tri protekla dana, moja porodica je jela, gledala filmove i spavala, ništa ne sluteći. Nikad ne bismo posumnjali da je zmija ostala unutra. Imala je mnogo prilika da nas ubije, ali nije. Osećam se kao da sam pobegao iz pakla", rekao je Koh. Tek tada je pozvao stručnjake, koji su uhvatili 2,5 metara dugu zmiju i odneli je sa imanja.

Inače, kraljevska kobra je najduža otrovnica na svetu, prosečne dužine između tri i četiri metra, ali naročito veliki primerci mogu premašiti 5,5 metara i 10 kilograma težine. Iako njeno ime i "lepeza" na glavi upućuju da je reč o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član sopstvenog roda (Elapidae). Njezin latinski naziv je Ophiophagus hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "obične" kobre.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Najalavija zmija na svetu: Nisu mogli da veruju šta je maleni gmaz progutao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track