USPEH RADNIČKOG PROTESTA U SLOVAČKOJ: Štrajkači se izborili za 1.954 evra!
Foto: EPA

SVAKA ČAST

USPEH RADNIČKOG PROTESTA U SLOVAČKOJ: Štrajkači se izborili za 1.954 evra!

Planeta -

Zaposleni u „Folksvagenu“ u Slovačkoj blokadom proizvodnje naterali rukovodstvo da im poveća zarade

BRATISLAVA - Radnici „Folksvagenovih“ fabrika u Slovačkoj šestodnevnom blokadom proizvodnje uspeli su da nateraju rukovodstvo da im poveća prosečnu platu na 1.954 evra.

Ovo je bio prvi masovni radnički štrajk u Slovačkoj od pada komunizma 1989, a zaposleni u nemačkom koncernu imaju plate koje su dvostruko više od proseka u zemlji.

Izjednačenje plata

- Naše fabrike su godinama najbolje u okviru „Folksvagena“. Uprkos tome, za isti rad dobijamo znatno niže plate nego zaposleni u Nemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikad neće zarađivati dobro - saopštili su sindikati.

foto: EPA

Zanimljivo je da je njihov štrajk podržao i premijer zemlje Robert Fico.

- Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet i visoku produktivnost, zašto radnik u Bratislavi ima upola ili i za dve trećine manju platu nego isti radnik u Nemačkoj - rekao je on.

Radnici su zahtevali povećanje plata za 16 odsto, dok je fabrika nudila devet procenata. Oni su šest dana blokirali proizvodnju i sve vreme su provodili ispred kapija fabrike, a ne u pogonu.

- Uspeli smo da se dogovorimo o povećanju zarada do novembra 2018. godine za 14,2 odsto. Istovremeno s julskom platom svi zaposleni dobiće jednokratno po 500 evra - rekao je Zoroslav Smolinski, šef sindikata u „Folksvagenu“ u Bratislavi.

foto: EPA

Strana ulaganja

Slovačka je zemlja sa 5,4 miliona stanovnika, a proizvodi oko milion automobila godišnje, po čemu je najveći proizvođač kola po glavi stanovnika. Pored „Folksvagena“, fabrike imaju „Kija“ i „Pežo“, a otvaranje pogona sledeće godine najavio je i „Jaguar lendrover“. Slovačkoj privredi zbog velikog broja fabrika nedostaje 14.000 radnika.

EKIPA KURIRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track