(VIDEO) NIKAD VIĐENA PRESTONICA ISLAMISTA: Jezivi snimak iz Rake otkriva zašto su pred porazom
Foto: Youtube screenshot/CNN

sloboda

(VIDEO) NIKAD VIĐENA PRESTONICA ISLAMISTA: Jezivi snimak iz Rake otkriva zašto su pred porazom

Planeta -

Američki CNN je došao u posed ekskluzivnog snimka koja donosi insajderski pogled u Raku i na ono što se tamo trenutno događa. Iako se na početku videa prikazuje naizgled normalan dan u nekoj urbanoj sredini i uobičajen život na gradskim ulicama, detaljniji pogled otkriva zastrašujuću istinu.

Reč je o sirijskoj Raki, gradu koji je pod stalnom pretnjom i u kome se skrivaju borci Islamske države. Još preciznije, ovo je srce Islamske države pokušaja izgradnje sopstvene države ili kalifata koji u ovim trenucima propada, tvrdi CNN.

CNN ističe da je samo činjenica da je neki od aktivista uspeo da snimi ovakav video, a potom ga i proslediti toj televizijskoj kući, govori u prilog tezi da teror ID slabi i da se privodi kraju.

Na primer, da je ne

ko prethodnih godina bio uhvaćen kako snima i potom distribuira takav materijal stranim medijima, islamisti bi ga odmah pogubili. Telefoni i kamere u Islamskoj državi bili su zabranjeni ili zaplenjeni, a oni koji bi se oglušili na takva pravila bili bi kažnjavani varvarskim metodama.

Ali, čini se da se civili, izmučeni godinama terora koju sprovodi Islamska država, počinju da se oslobađaju straha, a počinju i otvoreno da pokazuju život u Raki, gradu koji je godinama pod opsadom islamista.

"Mnoge scene u videu tako pokazuju borce ID na čijim se licima iščitava zbunjenost, dok civili postaju hrabriji, ali i tvrdoglaviji izazivajući svoje mučitelje. Ovo je grad koji može da namiriše svoje oslobođenje" piše CNN.

U videu se vide i štandovi sa voćem i povrćem, a jedna trgovina navodno nudi mogućnost kupovine, ali u američkim dolarima. Čini se kako je Raka izbegla donekle najcrnje scenarije s kojima su se suočili drugi gradovi pod opsadom ID, poput Mosula.

Ipak, svugde po gradskim ulicama su postavljene vreće sa peskom koje bi trebale da zaštite civile od vazdušnih napada, ali i ograniče njihovo kretanje. Naime, naveliko se špekuliše kako će stanovništvo Rake islamistima poslužiti kao ljudski štit, ako u Raki dođe do borbi poput onih u Mosulu.

Automobili puni eksploziva navodno su parkirani po glavnim ulicama spremni za detoniranje kad za to dođe vreme.

Ali, sve veći broj civila na ulicama ispisuje grafitima reči "sloboda" i “slobodni”, dok ih deca pišu na tablama u osnovnim školama. Sve je to dokaz da se tiranija ID bliži svom kraju, zaključuje CNN.

Otpor stanovnika Rake je očekivan. U početku, prestrašeni, koristili su valutu koju je nametnula Islamska država kojoj su plaćali i "porez", a sada se situacija drastično promenila. Građanska neposlšnost sve više pokazuju pa mnogi prognoziraju da je ovo početak kraja u srcu ID.

Foto: Kurir.rs/Net.hr

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track