Najnovije vesti

ORBAN OPLEO PO SOROŠU: Njemu su migracije dobar biznis, hoće da uspostavi transnacionalno carstvo
Foto Reuters, Foto: Reuters

Ne odustaje od svojih stavova

ORBAN OPLEO PO SOROŠU: Njemu su migracije dobar biznis, hoće da uspostavi transnacionalno carstvo

Planeta
09:36h

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da "iluzija masovne integracije" ne funkcioniše u praksi i da migrante treba izbaciti iz Evrope, optuživši pritom milijardera Džordža Soroša da su migracije "dobar biznis" za njega.

Orban smatra da je multikulturalizam u Evropi propao, stoga Evropska unija pokušava da to naplati zemljama članica, među kojima je i Mađarska.

On kaže da EU pokušava da raspodeli migrante, kojima je neopravdano dopušten ulazak u zapadnu Evropu među zemljama koje su odbile da ih prime na svoju teritoriju.

Predlog Mađarske za ovo rešenje je da se migranti umesto raseljavanja, u potpunosti izbace iz Evrope.

Premijer Mađarske osvrnuo se i na Soroša, za koga kaže da koristi "predatorske nevladine organizacije" kako bi uspostavio "transnacionalno carstvo".

Orban smatra da su migracije "dobar biznis" za Soroša, ali da bi bio mnogo bolji da Mađarska nije digla galamu oko toga.

"Razlog zašto je tako ljut na Mađasku i mene lično je taj što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa", rekao je Orban na skupu svoje vladajuće stranke Fideš u Budimpešti, prenosi MTI.

Orban naglašava da se nijednoj naciji ne može narediti sa kim mora da živi u vlastitoj zemlji, što on smatra da je suverena odluka koju svaka zemlja mora sama da donese.

Pored migracije, EU na test stavlja i smer u kojem se kreće, jer kako premijer Mađarske kaže, pitanje je da li EU ide prema "Evropi Brisela ili Evropi država članica".

Za Orbana je to pitanje od istorijskog značaja.

"Evrorealisti žele da izgrade EU na čvrstim temeljima, ne na pesku", ističe Orban, dodavši da je "realnost Evrope nacija" jedina takva politička osnova koja danas postoji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...