SAD SU ONI CAREVI: Albanske bande zavladale britanskim narko-tržištem
Foto: Profimedia

LONDON CENTAR OPERACIJA

SAD SU ONI CAREVI: Albanske bande zavladale britanskim narko-tržištem

Planeta -

Kontrolu nad narko-tržištem u Velikoj Britaniji skoro potpuno su preuzele albanske kriminalne grupe, navodi se u posebnom izveštaju o sprovođenju zakona.

Nacionalna agencija za kriminal je istakla da je zabrinuta zbog sve “većeg uticaja Albanaca na organizovani kriminal u Velikoj Britaniji”.

Svake godine ova agencija procenjuje prirodu i obim organizovanog kriminala u ovoj zemlji. Takođe je izdato i upozorenje od sajber kriminala iz zemalja sa ruskog govornog područja, prenosi britanski BBC.

Uprkos naporima da se to suzbije, Agencija je istakla da su profiti od trgovine drogom i dalje izuzetno veliki. Albanske bande su na tom polju dominantne, posebno kada je reč o tržištu kokaina.

Ove bande su spremne da pribegnu i ozbiljnom nasilju, a kao glavno mesto za operacije im služi London, ali deluju i širom Velike Britanije.

U izveštaju se spominju i srpske i turske kriminalne grupe koje su takođe značajni igrači na narko- tržištu, posebno u trgovini kokainom, dok Pakistanci i Turci trguju i heroinom.

Prema najnovijim podacima kao ključna ranjivost u borbi protiv kriminala navodi se korupcija među osobljem u lukama i na aerodromima. To je navodno olakšalo šverc droge i dolazak ilegalnih migranata, piše BBC.

Agencija posebno upozorava na sajber kriminal, ističući da je ova oblast značajno potcenjena. Mnoge firme navodno nisu ni prijavile napade, zbog straha da će to oštetiti njihovu reputaciju.

Kurir.rs/BBC Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track