RAĐA SE NOVO PRAVOSLAVNO CARSTVO: Ova država želi da posle 200 godina obnovi monarhiju!
Foto: Profimedia

JEDNA OD NAJSTARIJIH PRAVOSLAVNIH ZEMALJA

RAĐA SE NOVO PRAVOSLAVNO CARSTVO: Ova država želi da posle 200 godina obnovi monarhiju!

Planeta -

Gruzija, jedna od najstarijih pravoslavnih država, razmišlja da posle dvesta godina obnovi monarhiju. Gruzijski patrijarh Ilija Drugi već duže vreme ozbiljno razmišlja da dinastiju Bagration opet podigne na tron.

"Gruzija je najstarija država sa najstarijom kulturom… Možda bi trebalo da mislimo o tome, da je Gruzija najstarija monarhija… Uz Božju pomoć nas je čuvao car. U današnjem svetu ima mnogo primera kada monarh caruje, ali ne upravlja. To se zove ustavna monarhija. Ona državi donosi mir", rekao je patrijarh Ilija prošle nedelje tokom službe u Katedralnom saboru u Tbilisiju.

foto: AP

Prema njegovim rečima, prelazak na ustavnu monarhiju neće se desiti danas ili sutra, već je potrebno analizirati prošlost, sadašnjost i budućnost Gruzije.

Međutim, sadašnjost nije nimalo ružičasta. U ovom trenutku država se nalazi u velikoj ekonomskoj i političkoj krizi: predsednik i vladajuća partija su u sukobu, Ustav je podvrgnut stalnim promenama.

Pristalice monarhije ubeđuju narod da bi država bila stabilnija kada bi imali cara umesto predsednika. Monarh je stalna institucija, kod Gruzina čak i "božanska", i smatraju da bi "poslanik Božji" sigurno bio bolji od predsednika kakav je na primer bio Mihail Sakašvili.

Među naslednicima carske dinastije Bagration, pre svih je Nugzara Bagrationi Gruzinski. Naslednik će biti njegov unuk i kumče gruzijskog patrijarha Georgij Bagration, koji ima samo 6 godina. Georgij Bagration je dete rođeno u dinastičkom braku Ane, kćerke Nugzara Bagrationa Gruzinskog, i predstavnika druge grane vladajuće dinastije Davida Bagrationa Muhranelija.

Vladajuća partija "Gruzijski san" prihvatila je monarhističku ideju. Ako ništa drugo, onda zbog toga što nisu smeli da uvrede patrijarha koji se smatra najomiljenijom ličnošću u državi. Osim toga, s obzirom da je vladajuća koalicija u neprijateljstvu sa predsednikom Georgijem Margvelašvilijem, to im je idealna prilika da ga potpuno eliminišu, a ni pokušaj da se skrene pažnja sa životno važnih stvari u državi, nije odigrala poslednju ulogu. Vlast namerava da tu temu stavi na javnu diskusiju, a ni referendum nije isključen.

Ipak, veliko je pitanje je da li su savremeni Gruzini u dubini duše zagrejani za monarhiju, ali zbog velikog poštovanja prema patrijarhu, veliki deo stanovništa bi mogao da glasa za obnovu carstva.

Treba reći da ovo nije prvi put da gruzijski patrijarh Ilija Drugi izlazi sa tom idejom. On je i pre deset godina predlagao da se obnovi monarhija, kada se na čelu države nalazio nepopularni Mihail Sakašvili. Međutim, tada ideja nije bila prihvaćena. I bivši predsednik Eduard Ševarnadze je govorio da je uspostavljanje monarhije bilo u igri još 1992. godine, posle raspada SSSR-a i proglašenja nezavisnosti Gruzije.

Kurir.rs/Sputnik Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track