DUTERTE PONOVO ZGRAŽAVA: Pobijte sve teroriste, ne marite za živote civila
Foto: EPA

NAREĐENJE DA SE SMRZNEŠ

DUTERTE PONOVO ZGRAŽAVA: Pobijte sve teroriste, ne marite za živote civila

Planeta -

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte naredio je vojsci da unište filipinski ogranak terorističke organizacije ISIL koji kontroliše grad Maravi u kome sukobi traju već pet nedelja.

Teroristi grupe Maute kao živi štit koriste veliki broj civila koji je zarobljen u centru grada, a predsednik Duterte je vojnicima poručio da ne mare za civile i njihove živote u borbi protiv terorista jer, kako je kazao, ti civili su sami odgovorni zato što nisu pobegli iz grada ili našli sigurno sklonište.

Vojnicima je obećao da neće završiti u zatvoru ukoliko dođe do civilnog stradanja.

foto: Foto EPA

"Samo nastavite da stiskate obarače na puškama. Kritikovaće nas, ali ako i bude civilnih žrtava to neće biti namerno. Ne oklevajte da ubijate neprijatelje samo zato što se tamo nalaze i civili. Odgovornost civila je da pobegnu ili nađu sklonište. Rat je rat i žao mi je zbog toga“, poručio je Duterte u obraćanju vojnicima i naciji na državnoj televiziji.

Kontroverzni filipinski predsednik je, takođe, kazao da neprijatelje, teroriste treba “pošteno ubijati“ mecima, a ne brutalnim vešanjem ili klanjem.

Krajem maja, teroristi Maute su uz podršku grupe Abu Sajaf zauzeli grad Maravi, posle čega je Duterte proglasio vanredno stanje na ostrvu Mindanao i naredio operaciju oslobađanja grada u kome je još uvek zarobljeno najmanje 500 civila.

Prema podacima filipinske vojske, u dosadašnjim sukobima poginulo je najmanje 27 civila, 299 terorista i 71 pripadnik filipinskih snaga sigurnosti, međutim precizniji bilans stradanja će biti poznat tek posle oslobađanja grada.

Kurir.rs/Anadolija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track