MEJOVA SPUSTILA RAMPU AMERIČKIM MEDIJIMA: Britanska vlada odložila Merdokovo preuzimanje Skaj televizije
Foto: Reuters, Foto: Reuters

Rat na pomolu

MEJOVA SPUSTILA RAMPU AMERIČKIM MEDIJIMA: Britanska vlada odložila Merdokovo preuzimanje Skaj televizije

Planeta -

Britanska vlada odložila je kupovinu Skaj televizije od strane američke medijske korporacije Tventifrst senčeri Foks (21st Century Fox) Ruperta Merdoka i od medijskih regulatornih tela zatražila dodatno razmatranje tog posla.

Britanska ministarka kulture Karen Bredli rekla je danas u parlamentu da preuzimanje "potencijalno pokreće pitanja od javnog interesa" i prosledila predmet Upravi za konkurenciju i tržišta na dodatno razmatranje.

Ministarka je rekla da bi ta kupovina mogla da poveća mogućnost Merdokove zadužbine da utiče na opšti program vesti i time i na sam politički proces u zemlji.

Kritičari smatraju da će kupovina Skaja za 11,7 milijardi funti (15,2 milijarde dolara) dati Merdoku suviše vlasti nad britanskim medijima. Merdokova kompanija već poseduje dva najtiražnija lista u zemlji, San i Tajms (The Sun, The Times).

Merdokova medijska grupa pokušava da kupi 61 odsto udela Skaja koji još nije u njenom posedu, čime bi njegova kompanija 21st Century Fox imala pristup Skajovim 22 miliona korisnika u Velikoj Britaniji, Irskoj, Austriji, Nemačkoj i Italiji.

Istragom treba da se utvrdi da li se tim preuzimanjem dovodi u pitanje pluralitet medija u Velikoj Britaniji.

Regulatorno telo za komunikacije Ofkom (Ofcom) prošle nedelje podnelo je izveštaj ministarki Bredli o implikacijama za konkurenciju u medijima i Skajovo prilagodjavanje standardima emitovanja. Odvojen izveštaj je razmatrao da li Merdokov 21st Century Fox ispčunjava potrebne standarde vođenja kompanije da dobije licencu za emitovanje.

Britanska vlada je ipak dala stranama u poslu do 14. jula da razjasne sve detalje preuzimanja čime bi mogli da izbegnu sprovođenje produbljene istrage.

Ovo nije prvi put da porodica Merdok pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad Skaj televizijom. Bio je pokušaj 2011. za kupovinu britanske televizijske grupe koja se tada zvala BSkyB, ali je propao u kontekstu skandala oko telefonskog prisluškivanja britanskog tabloida Njuz of d Vorld (News of the World), deo Merdokove grupe, koji je kasnije ugašen.

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track