ŠAMAR IZ GROBA: Helmut Kol tražio da Merkelova ne govori na njegovoj sahrani, ali je njegov izbor govornika bio još veći šok
Foto: EPA

Posthumno

ŠAMAR IZ GROBA: Helmut Kol tražio da Merkelova ne govori na njegovoj sahrani, ali je njegov izbor govornika bio još veći šok

Planeta -

Nemački kancelar Helmut Kol biće ispraćen velikom evropskom komemoracijom u Strasburu. Navodno, pišu mediji, Kol nije hteo državnu sahranu, a njegova udovica je tražila je da nijedan nemački političar ne govori na ispraćaju – njen zahtev da nastupi Viktor Orban doveo je Berlin na rub poniženja – a poslednji gest arhitekte nemačkog ujedinjenja, koji mnogi tumače kao poravnavanje računa sa svojom bivšom štićenicom Angelom Merkel je podelila naciju.

Angela Merkel bila je potpuno nespremna kada su do nje, za vreme službene posete Vatikanu, došle informacije o Kolovoj smrti. U poslepodnevnim časovima 17. juna objavljena je vest da je u 87. godini umro Helmut Kohl, ali nemačku kancelarku niko nije ranije obavestio o smrti čoveka koji je 16 godina vodio tu zemlju, piše Špigl.

Merkel je stigla u Vatikan, povukla se sa svojim saradnicima i nazvala Maike Kohl-Rihter kako bi udovici izrazila saučešće. Ali tema je, naravno, bila i sahrana: Kohl-Rihter je kancelarku obavestila kako želi da se umesto državnog održi evropski pogreb o kom je Kolova udovica već razgovarala sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Ali popis govornika koji je Kol-Rihter predložila kancelarki bio je još jedan šamar – udovica je pokušala da spreči da Merkelova govori na sahrani. Udovičin popis govornika nije uključivao ni jednog nemačkog političara, a prema ideji druge supruge pokojnog državnika posmrtno slovo trebao je u samom srcu Evropske unije održati evroskeptik mađarski premijer Viktor Orban.

To je bio poseban izazov, čak i za kancelarku koja je pokazala da zna da se nosi sa krizama. Skandal su navodno sprečile diskretne intervencije osoba bliskih pokojnom kancelaru i njegovoj udovici, a navodno je Kai Dikman, bivši glavni urednik visokotiražnog Bilda, sugerisao gospođi Kol-Rihter da sa popisa govornika precrta Orbana.

Ali uprkos Kolovoj udovici, Merkel će ipak govoriti na sahrani u Strasburu, od Kola će se oprostiti i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, francuski predsednik Emanuel Makron i bivši američki predsednik Bil Klinton.

Kurir.rs/Telegram.hr

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja