Najnovije vesti

(VIDEO) ODVRATNI LUKSUZ: Ovo je najskuplja kafa na svetu, a kada vidite od čega se pravi, zgrozićete se
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Bljak

(VIDEO) ODVRATNI LUKSUZ: Ovo je najskuplja kafa na svetu, a kada vidite od čega se pravi, zgrozićete se

Planeta

Stručnjaci tvrde da je ova kafa izrazito skupa zbog jedinstvenog načina proizvodnje i posebnog ukusa.

Cibetka je životinja slična mungosu, rođaka naše domaće mačke, a prirodno stanište joj je džungla Indonezije. Njena omiljena hrana je upravo crvena bobica kafe, a cibetka ima istančan ukus – bira samo najbolje i najzrelije. Pošto ne može da svari zrno, ono iz nje izlazi potpuno netaknuto, na sreću ljubitelja kafe...

Postoje eksperti koji pronalaze ova zrna, čiste ih i obrađuju da bi dobili Kopi Luvak, posebnu vrstu kafe čiji kilogram košta od 200 do 1200 dolara, što ujedno čini ovu kafu najskupljom na svetu!

Kvalitet se pripisuje enzimima kojima je zrno izloženo u stomaku cibetke, što dovodi do fermentacije i čini napitak od takvog zrna blažim, bez gorkog ukusa, i sa aromom koja podseća na čokoladu.

Za astronomsku cenu zaslužna je i nestabilna industrija ove kafe, budući da su na ceni samo zrna koja proizvedu divlje cibetke, prenosi Viralnova. Inače, godišnje se proizvede oko 450 kilograma ove kafe.

Međutim, uprkos visokoj ceni, strani turisti na u Indoneziji vrlo rado piju najskuplju kafu. A, ni mi ne zaostajemo za svetom, tako da šoljicu kopi luvak kafe možete popiti i u pojedinim lokalima u Beogradu.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...