DOLAZE NAM SMRTONOSNE VRUĆINE: Jun je bio čak 3 stepena topliji nego dosad, a prognoze su zastrašujuće!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Da se SMRZNEŠ od straha

DOLAZE NAM SMRTONOSNE VRUĆINE: Jun je bio čak 3 stepena topliji nego dosad, a prognoze su zastrašujuće!

Planeta -

Klimatske promene izazvane delovanjem ljudi doprinele su velikim vrućinama u zapadnoj Evropi tokom ovoga meseca. Portugalija je pretrpela ožar s tragičnim posledicama, a mnoge države zabeležile su rekordno visoke temperature, kažu naučnici.

Temperature za jun bile su za oko tri stepena Celzijusa više od dugoročnih proseka za zapadnu Evropu, objavila je grupa istraživača.

"Utvrdili smo jasne i snažne veze između ovomesečne rekordne toplote i klimatskih promena izazvanih dejstvom čoveka", rekao je Girt Jan van Oldenborg, glavni istraživač Kraljevskog meteorološkog instituta Holandije i jedan od autora studije.

Zbog klimatskih promena izazvanih potrošnjom fosilnih goriva paklene četiri puta je verovatnije da će Francuska, Švajcarska, Holandija i srednja Engleska doživeti paklene vrućine, a verovatnoća za Portugaliju i Španiju je čak deset puta veća!

Naučnici kažu da vrućine najverovatnije nisu hir prirode i ne mogu da se objasne promenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim pojavama.

Visoke temperature će postati pravilo u zapadnoj Evropi

Dakle, uzrok je emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte.

"Do kraja veka će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Evropi", dodali su naučnici.

"Vrućina može biti smrtonosna, naročito za vrlo mlade i starije. Ključno je da svetske metropole sarađuju sa naučnicima i stručnjacima za javno zdravlje da bi pripremili planove za talase vrućina", rekla je Frederika Oto sa Oksfordskog univerziteta, takođe jedna od autora studije.

U šumskim požarima u junu u Portugaliji je poginulo više od 60 ljudi, a pred naletima požara u Španiji evakuisano je više od 2.000 ljudi. U većem delu Francuske 21. jun je otpočeo najtoplijom noći od početka merenja temperatura u toj zemlji, a Engleska je zabeležila najtopliji junski dan još od letnje vrućine 1976. godine.

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track