NEMCI PODVUKLI CRTU: Radujemo se Erdoganovom dolasku, ali kod nas neće da mitinguje
Foto: AP

ograničenja

NEMCI PODVUKLI CRTU: Radujemo se Erdoganovom dolasku, ali kod nas neće da mitinguje

Planeta -

BERLIN - Nemačka vlada saopštila je da će uz dobrodošlicu dočekati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao važnog gosta tokom sastanka vodećig svetskih privreda G20 u Hamburgu 7. i 8. jula uprkos jučerašnjoj odluci Berlina da zabrani druge javne skupove u Nemačkoj koje bi turski predsednik organizovao.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert kazao je novinarima da nema nikakvih informacija koje ukazuju da Erdogan neće prisustvovati samitu G20 i dodao da se Nemačka raduje njegovom učešću.

foto: EPA/Rainer Jensen

Štefan Zajbert (na slici s Angelom Merkel): Erdogan nam je važan

"Želeo bih da naglasim da je za nemačku vladu predsednik Erdogan važan gost i mi pozdravljamo njegovo učešće na samitu G20", rekao je Zajbert.

Ministar spoljnih poslova nemačke Zigmar Gabrijel juče je rekao novinarima koji ga prate na putu u Rusiji da ne bi bilo prikladno da se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan javno pojavljuje van samita Grupe 20 (G20), imajući u vidu trenutnu situaciju između Nemačke i Turske.

foto: EPA/Sergei Karpukhin

Zigmar Gabrijel s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Gabrijel je takođe rekao da je Erdogan u sredu tražio dozvolu da se obrati turskim građanima koji žive u Nemačkoj tokom njegove posete, uprkos savetima Ankare od pre dve nedelje, da ne traži formalnu dozvolu. On dodaje da nemačka vlada ne želi da se turski državljani i dvojni državljani koji žive u Nemačkoj antagoniziraju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/sergei Karpukhin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track