KALIFAT JE PROŠLOST, ALI SLEDI NOVA OPASNOST: Džihadisti Islamske države pridružiće se ozloglašenoj grupi
Foto: Fonet/AP

PREGRUPISANJE

KALIFAT JE PROŠLOST, ALI SLEDI NOVA OPASNOST: Džihadisti Islamske države pridružiće se ozloglašenoj grupi

Planeta -

"Vidimo kraj lažne Islamske države. Nećemo popustiti, naše hrabre snage doneće pobedu”, kazao je irački premijer Hajder Al Abadi proglasivši kraj samoproglašenog kalifata terorističke organizacije Islamska država, nakon što su iračke snage zauzele prostor poznate džamije Al-Nuri u Mosulu. B

Preuzimanje džamije Al-Nuri predstavlja veliku simboličku pobedu s obzirom na to da je vođa Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr Al-Bagdadi na tom mestu u junu 2014. proglasio islamski kalifat na osvojenim delovima teritorije Iraka i Sirije.

I dok iračke snage čiste poslednje kvadratne metre u Mosulu, borci sirijskih demokratskih snaga, koje čine kurdski i arapski borci, potpuno su opkolili borce džihadiste u sirijskom gradu Raki blokirajući im jedini preostali put za beg prema jugu. Kurdski i arapski borci kazali su da će oslobođenje Rake zadati “odlučujući udarac krvoločnom kalifatu”.

Snage sirijskih demokratskih snaga od novembra su postupno napredovale u oslobađanju grada, a 6. juna su započele veliku ofanzivu.

Nema sumnje da će od poraza ISIL-a u Iraku i Siriji najviše profitirati Al Kaida, čiji je vođa, Ajman Al Zavahri, od početka bio protiv stvaranja kalifata koji, tvrdio je, nije imao budućnost.

Al Zavahri je ušao u žestok sukob posle čega se i razišao s vođom ISIL-a, upravo oko stvaranja kalifata. I dok je Al Bagdadi tvrdio kako će kalifat opstati i proširiti se, Al Zavahri je smatrao da je bolje da se borci formiraju u grupe koje će neprijateljima na različitim frontovima zadati teške udarce kao što su to činili u Iraku, pri čemu je ubijeno više od 5.000 američkih vojnika.

foto: Profimedia

Posle raspada kalifata, većina boraca ISIL-a pridružiće se Al Kaidi, koja je ostala netaknuta i u punoj snazi. Ona danas ima uporišta u Iraku, Siriji, Libanu, Avganistanu, Jemenu i na području palestinske samouprave kao i u Somaliji. Po svemu sudeći, novi vođa biće Hamza bin Laden, 28-godišnji sin osnivača te terorističke organizacije Osame bin Ladena, čija je popularnost porasla nakon što ga je SAD stavio na popis “globalnih terorista”, što za borce Al Kaide predstavlja prestiž i porast autoriteta.

Nakon što je Al Zavahri Hamzu bin Ladena primio u vođstvo organizacije, Hamza je odmah uputio nove pretnje svetu, u kojima je najavio i osvetu za ubistvo svog oca.

Kurir,rs/Večernji.hr

Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track