ZEMAN ODBRUSIO MAKRONU: Ni u samoposluzi nema džabe
Foto: AP, Foto: AP

...ni kod babe

ZEMAN ODBRUSIO MAKRONU: Ni u samoposluzi nema džabe

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da se i u samoposluzi roba plaća.

On je to poručio povodom Makronovih optužbi da nove članice Evropsku uniju tretiraju kao samouslugu, da uzimaju a bez solidarnosti.

Kako je rekao Zeman, Češka plaća tako što su dividende zapadnih kompanija u Češkoj veće od dotacija koje ona dobije iz Brisela.

"Čitao sam prilično zanimljivi kontra argument - da se i u samousluzi plaća. Drugim rečima, samousluga nije ništa gde dobijamo nešto besplatno. Kao drugo, postavimopitanje: čime plaćaju srednjoevropske i istočnoevropske države? Plaćaju time što omogućuju preduzećima iz 'stare' Evrope da investiraju i koriste jeftinu radnusnagu. Kad pogledamo dividende koje strana preduzeća šalju u firme majke u zemljama zapadne Evrope, one su, bar u slučaju Češke, veće nego što dobijamo u dotacijama od EU", kazao je Zeman u redovnom intervjuu za alternativni portal Parlamentnji listi. Miloš Zeman ponovo se založio za raspisivanje referendum o "čegzitu", s tim da je naglasio da bi on glasao za to da Češka ne izlazi iz Unije. "Podozrevam ponekad da su građani u proseku inteligentniji nego što je prosek češkihpolitičara. O takvim pitanjima trebalo bi da odlučuje onaj ko je inteligentniji. Mnogo puta sam rekao da jesam za taj referendum, ali da bih glasao protiv izlaska Češke iz EU", kazao je Zeman.

(Foto: AP)

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track